Dat we onze handen regelmatig moeten wassen, hoort onderdeel te zijn van onze opvoeding, zeker na ieder toilet gebruik. Maar observeer maar eens op scholen en in openbare toiletruimten. Het verbaasd mij iedere keer weer dat weer dat velen de handen niet wassen, zowel jong als oud.
Het Amerikaans Genootschap voor Microbiologie heeft eens een onderzoek laten verrichten om vast te stellen hoeveel mensen hun handen wassen na een bezoek aan een openbaar toilet.
Dat het moet weet kennelijk iedereen, want in een enquête onder 1004 volwassenen beweerde 94% altijd de handen te wassen na gebruik van een openbaar toilet. Maar gebeurt het ook?
De onderzoekers ontdekten op grond van waarnemingen in toiletruimten in vijf grote Amerikaanse steden dat van de 6333 personen slechts 61% van de mannen en 74% van de vrouwen na het toilet gebruikt te hebben de handen waste.
Door vuile of besmette handen worden gemakkelijk ziekten verspreid en één persoon die voedsel bereidt met ongewassen handen, kan tientallen anderen ziek maken.
Een deel van dit probleem is wellicht dat ouders hier geen leiding of het voorbeeld hierin geven. “Veel moeders zeggen hun kinderen niet dat zij hun handen moeten wassen”, merkt dr. Gail Cassell op. “Op scholen wordt er eveneens niets over gezegd. Wij moeten er aan herinnerd worden dat het zeer belangrijk is”.
Leerkrachten zouden het een onderdeel van hun onderwijs kunnen maken, maar de verantwoording ligt toch echt bij de ouders. Binnen de opvoeding zouden hygiëne voorschriften een belangrijk onderdeel moeten zijn.
De Ontwaakt van juni 2015 zei hierover:
Volgens de Mayo Clinic is handen wassen ‘een van de beste manieren om te voorkomen dat je ziek wordt of ziekte verspreidt’. Iemand kan al verkouden worden of de griep krijgen door aan zijn neus of in zijn ogen te wrijven terwijl zijn handen besmet zijn met bacillen. Dit kun je voorkomen door regelmatig je handen te wassen. Goede hygiëne kan ook de verspreiding voorkomen van ernstiger aandoeningen, zoals longontsteking en diarree, die elk jaar 2 miljoen kinderen onder de vijf het leven kosten. Zelfs de verspreiding van het dodelijke ebolavirus kan beperkt worden door handen wassen.
Op sommige momenten is handen wassen extra belangrijk. Wanneer?
- Na een toiletbezoek.
- Nadat je een luier hebt verschoond of een kind hebt geholpen naar het toilet te gaan.
- Voor en na het behandelen van een wond of snee.
- Voor en na een ziekenbezoek.
- Voordat je een maaltijd klaarmaakt, opdient of eet.
- Nadat je geniesd, gehoest of je neus gesnoten hebt.
- Nadat je een dier of zijn uitwerpselen hebt aangeraakt.
- Nadat je de vuilnisbak hebt geleegd.
Er is een verschil tussen even de handen natmaken en goed handen wassen. Onderzoek heeft aangetoond dat de meerderheid van de mensen die naar een openbaar toilet gaan, hun handen niet of niet goed wassen. Wat houdt goed handen wassen in?
- Maak je handen nat onder schoon, stromend water en doe er zeep op.
- Wrijf je handen samen zodat de zeep gaat schuimen en maak je nagels, duimen, de rug van je handen en de ruimte tussen je vingers schoon.
- Doe dit minstens twintig seconden.
- Spoel je handen af onder schoon, stromend water.
- Droog ze met een schone handdoek of papieren handdoekjes.
Deze eenvoudige stappen kunnen ziekten voorkomen en levens redden.
Zowel leerkrachten als ouders kunnen bovenstaande tips gebruiken om met kinderen te bespreken. Succes!