Versterk je afweersysteem

Of we nu willen of niet, we komen dagelijks in aanraking met talloze virussen en bacteriën. In de meeste gevallen merken we daar niets van. Dit contact hebben we ook nodig om ons eigen afweersysteem te activeren tegen micro-organismen. Het is dit eigen afweersysteem dat ons helpt om niet ziek te worden. Bij verminderde afweer, door bijvoorbeeld slecht en ongezond eten, ouderdom, vermoeidheid, stress en andere lichamelijke klachten, zullen we actie moeten ondernemen om het te verstevigen.

Daarom in het kort wat praktische tips:

- Eet gezond en alkalisch.
Vermijd zaken die belastend zijn voor je lichaam, zoals gefrituurd voedsel, roken, alcohol, koffie, zwarte thee, geraffineerd voedsel, junkfood, kant en klaar maaltijden, fris- en energydranken. Vermijd zoveel mogelijk vlees en zuivel. Als we veel van deze dingen gebruiken, meer dan 20% van ons drinken en eten, dan zal ons lichaam verzuren.

Micro-organismen, zoals virussen, bacteriën en schimmels, gedijen alleen in verzuurd milieu. Als we dus zorgen dat we dit tegengaan door te alkaliseren, dan krijgen ziekteverwekkers vrijwel geen kans. De voedingsbodem is als het waren weggehaald. Zorg als basis voor groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Dit is de basis van ons voedingspatroon.

- Onderneem pogingen om stress te vermijden.

Dit is één van de moeilijkste dingen, want we hebben allemaal onze zorgen in het leven. Wat erbij kan helpen is om onze eigenschappen en ons denkpatroon te trainen. Aanhoudende stress doet een aanslag op ons afweersysteem en verhoogt de behoefte aan extra vitaminen en mineralen.

Probeer negatieve denkpatronen (afgunst, haat, ergernis) te vervangen door positieve gevoelens, zoals dankbaarheid, tevredenheid en vergevensgezindheid en liefde. Accepteer bepaalde situaties zoals ze zijn, als je deze niet kunt veranderen. ‘Het is zoals het is en niet anders’.

Zoek ontspanning door te wandelen in de natuur, lees aanmoedigende of ontspannende lectuur of boeken, luister naar gepaste muziek, ga om met positieve mensen, vermijd zoveel mogelijk negatieve invloeden, zoals het volgen van het nieuws. Denk positief.

- Neem voldoende slaap en rust.

Is de accu van onze auto of elektrische fiets leeg, dan hebben we een probleem. Zo ook met onze eigen lichamelijke accu. Roofbouw plegen op ons lichaam zal de accu legen. Neem daarom rust en zorg voor voldoende slaap om de accu weer op te laden.

- Zorg voor voldoende kalk.

Kalk (calcium) is bij veel processen in het lichaam betrokken. Een tekort aan dit belangrijke mineraal gaat samen met een verlaagde weerstand. Men zal vatbaarder zijn voor infecties, zoals griep en verkoudheid.

Vervang verschraalde, geraffineerde voeding zo veel mogelijk door volwaardige en natuurlijke kost. Natuurlijk biologisch! Vermijd producten die van wit meel en witte suiker (snoep en koekjes) zijn gemaakt.

Bedenk: Kalk uit zuivel kunnen wij moeilijk opnemen. Zuivel verzuurd en als reactie daarop zal het lichaam gaan alkaliseren door mineralen te onttrekken uit onder andere botten, haren, nagels, spieren. Zorg daarentegen voor meer groene groente.

- Zorg voor meer anti-oxidanten.

Agressieve zuurstofdeeltjes (vrije radicalen) hebben een schadelijke invloed op onze gezondheid. Bepaalde vitaminen en mineralen werken als een zogeheten ‘vrije radicalen vanger’ of antioxidant. Zo werken vitamine C, E en Betacaroteen en de mineralen selenium en zink als antioxidant. Door een goede Multivitamine en mineralen product te gebruiken, zoals Multivitamineralen en extra vitamine C (van bijvoorbeeld Pure Life) te gebruiken ben je verzekerd van alle essentiële voedingsstoffen en anti-oxidanten.

- Gebruik de waardevolle antibiotica uit de natuur.

Waar antibiotica alleen werkt bij een bacteriële besmetting, werkt natuurlijke weerstandverhogers tegen alle ziekteverwekkers en zonder bijwerkingen.

Een bekende is Propolis. Dit product gebruiken bijen om de bijenkorf te beschermen tegen ziekteverwekkers en zorgen zo voor een interne steriele omgeving. Het houd schimmels, parasieten, bacteriën en virussen buiten. Een zeer waardevol middel binnen de Natuurgeneeskunde. (Een kwalitatief uitstekende Propolis is te bestellen bij Pure Life. Zie voor korting de informatie in onze shop.)

Een ander zeer waardevol middel is Echinaforce van A. Vogel. De Echinacea (Rode zonnehoed) is de meest wetenschappelijke onderzochte plant en heeft zijn waarde als geneeskrachtige plant ruimschoots bewezen. Het heeft een breed toepassingsgebied tegen infecties, zoals griep, verkoudheden, infecties, maar ook bij zwelling van lymfeknopen en bij bloedvergiftiging. De Echinacea zorgt er onder andere voor dat er een aanmaak plaatsvind van witte bloedlichamen, die als soldaten tegen indringers werken.

Als onderhoudsdosering wordt 3 X daags 30 druppels aanbevolen. Bij een besmetting kan dit gerust verhoogd worden. In mijn praktijk gaf ik vaak het advies voor een stootkuur van 5 x per dag 100 druppels. Daarna weer 3 daags 30 druppels. Dit is een therapeutische dosering en vind je daarom niet terug op de verpakking.

Door deze eenvoudige tips toe te passen ben je goed in staat om jezelf te beschermen tegen infectieziekten.

Zie ook mijn artikel: Gember bij griep.

Geplaatst in Gezondheid, Gezondheidstips.