Drie wetenswaardigheden over roken

Veroudering van de huid door roken

Enige tijd geleden heeft onderzoek aangetoond dat stoffen in sigaretten de afbraak van collageen versnelt en de aanmaak van nieuwe collageen vertraagt. Collageen is juist het weefsel dat de huid elastisch houdt, daarom is roken slecht voor de huid en versnelt het verouderingsproces.

De conclusie van het onderzoek is dan ook dat roken het ontstaan van rimpels en vervroegde veroudering van de huid bevordert.

Dit moet toch een goede reden zijn om te stoppen met deze nare verslaving. Vooral jonge dames die aan de ene kant veel moeite doen om met crèmepjes en make-up er mooi uit willen zien, maar aan de andere kant hun mooie huid snel laten verouderen. Ik hoop dat ze deze tegenstrijdigheid gaan inzien.

Over roken en vrouwen gesproken:

Stoppen met roken en de menstruatiecyclus

Vrouwen die willen stoppen met roken kunnen volgens de Universiteit van Pittsburgh dat het beste in de praktijk brengen in de eerste twee weken van de menstruatiecyclus. In deze eerste twee weken bleken vrouwen veel minder last te hebben van afkickverschijnselen als vrouwen die in de tweede helft stopten. Dit wordt toegeschreven aan de hormoonschommelingen die dit veroorzaken.

De menstruatiecyclus kan dus nuttig gebruikt worden om af te kicken.

Water als hulpmiddel om te stoppen met roken

Het drinken van veel (osmose) gezuiverd water en het vermijden van koffie en cafeïne houdende dranken vergemakkelijkt het afkickproces.

Door het drinken van voldoende zuiver water zullen de aanwezige afvalstoffen eerder het lichaam verlaten. Ook het gebruik van kruidentincturen kunnen een enorme steun zijn, zoals Avena sativa.

Meer daarover vind je in mijn andere artikelen.

Geplaatst in Gezondheid, Stoppen met roken.