De Aboriginals gebruikten extracten van de Australische theeboom oorspronkelijk als wondhelendmiddel. In de Tweede Wereldoorlog vormde het nog een standaard bestanddeel in de noodverbandkist van de Australische troepen.
In Europa onderzocht men de plant voor het eerst in de jaren twintig van de vorige eeuw. Franse onderzoekers ontdekten toen dat Tea Tree, die gewonnen werd door stoomdestillatie, een effectiever antisepticum was dan fenol en stelden tegelijkertijd ook haar indrukwekkende antibiotische eigenschappen vast.
In de afgelopen jaren heeft zich een bloeiende Tea Tree industrie ontwikkeld, wat ertoe heeft geleid dat een aantal sterk aangelengde (verdunde) oliën op de markt verschijnen. Het spreekt voor zich dat deze van inferieure kwaliteit zijn.
Eigenschappen: antibacterieel, antiseptisch, antiviraal, schimmeldodend. Uitwendig kan het gebruikt worden voor ontsmettende omslagen voor snij- en schaafwonden en bij acne en andere huidinfecties.
Uit mijn praktijk ervaring is gebleken dat het ook een uitstekend middel is bij voetschimmel en kalknagels. Doe de Tea Tree olie in een klein spuitflesje en spuit het twee maal daags op de aangedane plekken. Wel langere tijd volhouden, van een half jaar tot een jaar. Soms bij hele hardnekkige gevallen zelfs langer.
Tea Tree hoort dus thuis in ons medicijnkastje en mag daar eigenlijk niet ontbreken.