Maak van je badkamer een gezondheidscentrum

Gezondheidscentrum van badkamerDeze week heb ik eens een aantal dozen in huis opgeruimd en geordend. En dan kom je weer heel wat tegen.
Eén van die dingen was een heel plan voor een gezondheidscentrum. Eind jaren negentig was ik hier druk mee bezig om dit te verwezenlijken. Toen ik groen licht kreeg voor de financiering, ben ik afgehaakt.
Reden: dag en nacht had ik moeten werken en dit zou ten koste gaan van verschillende verplichtingen die ik heb, zoals de zorg voor mijn gezin. En dat laatste was mij toch vele malen meer waard.

Maar nu ik deze plannen en ontwerptekeningen weer tegenkwam, zag ik hoe de hydrotherapie een belangrijke plaats zou innemen in dit gezondheidscentrum. Dit deed mij ertoe aanzetten om het onderstaande artikel te schrijven:

Staan we weleens stil bij de genezende kracht van water? We zijn het helaas een beetje verleerd, maar in vroegere tijd was de watertherapie (Hydrotherapie) een normaal onderdeel van het leven.

Als je de fascinerende werking van water op het organisme hebt leren kennen, dan zou je de badkamer weleens met andere ogen kunnen bekijken. De badkamer wordt dan (mits je bepaalde spelregels voor de omgang met water in acht neemt) steeds meer tot een waardevol en praktisch gezondheidscentrum, waarin je een hele reeks van therapieën kunt uitvoeren.

De normale douche en/of bad is dan niet alleen maar een hygiëne middel, maar een middelpunt van een genezingsbehandeling. Een douche of badgang wordt dan niet meer achteloos genomen, maar het wordt volgens bepaalde medische en natuurgeneeskundige voorschriften voorbereid en vervolgens ervan genoten.

Pas dan wordt het een volledig succes. Je zult dan concluderen dat het allemaal heel eenvoudig en een groot genoegen is.
Zelf heb ik vele boeken over de hydrotherapie. Onder andere over de Kneippkuur en het boek "De genezende kracht van water" van H. Bankhofer.

Vaak zijn dit soort boeken nog tweede hands te verkrijgen.

Enkele voorbeelden:

Buikklachten
Stuwingen in de aderen komen bij vrouwen en meisjes vooral in het onderlichaam voor. Denk hierbij ook aan de tijd voor een bevalling en de overgangsjaren. Hiervoor zijn waterkuren een weldaad. Neem tweemaal per week een warm zitbad van een half uur. Voeg bij het badwater wat Kamille  toe.

Plasproblemen
Vooral voor de wat oudere man die 's nachts hun plasje niet meer kwijt kunnen, zijn waterkuren niet alleen een weldaad, maar ook een noodzakelijk middel. In dit geval maken we gebruik van kruidendamp. Giet kokend water op een handvol Kamille in een grote pan of iets anders. Leg hierover een smal plankje, zodat de damp van onderen af goed kan verwarmen en doorweken. Deze behandeling is een weldaad die het urineren weer mogelijk maakt.

Slaapproblemen
Neem voor het slapen gaan een heerlijke wisseldouche. Begin met lauw water en besprenkel het gehele lichaam. Wel met een beweging die van het hart afgaat. Voer hierna de temperatuur zo hoog mogelijk op en vervolg de eerste stap. Gezonde mensen zonder hartproblemen kunnen de temperatuur nu koeler zetten. Probeer ernaar toe te werken om koud water te gebruiken. Herhaal dit nog een keer en sluit af met koel water.
Het beste is om niet afgedroogd in bed te stappen en goed in de dekens te omwikkelen. Het inslapen zal geen probleem zijn en een weldadige slaap zal volgen.

Blijf de Gezondheidstrainer volgen, want er zullen over dit onderwerp nog meer suggesties volgen in de categorie 'Gezondheidstip'.

Geplaatst in Gezondheid, Gezondheidstips.