Het belang van ons lymfestelsel

In dit artikel bespreken we één van de ontelbare wonderen van de Schepping binnen ons lichaam; het lymfestelsel.

Belang lymfestelselNet als het bloedvatenstelsel vloeistof transporteert via een vaatsysteem, zo gebeurt dat ook met het lymfatisch systeem.

In tegenstelling tot het bloed, stroomt de lymfe (=weefselvloeistof) slechts in één richting. Nadat ze haar taak heeft volbracht, vloeit ze weer terug in het bloed. Eén van die taken is niet alleen vocht transporteren, maar ook van voedingsstoffen, vooral eiwitten, of proteïnen.

De lymfevaten zijn veel fijner en vele malen langer, dan alle aders van de rode bloedstroom. Het lichaamsvocht, de bloedvloeistof en het hersenvocht, worden allen op peil gehouden door het lymfestelsel.

Bovendien speelt ze een belangrijke rol binnen ons immuunsysteem. Ze bindt namelijk de strijd aan met alle vreemde indringers (bacteriën), die de cel in gevaar brengen.

Ook de toxinen (gifstoffen) worden opgevangen door de wittebloedstroom van het lymfestelsel. Zouden deze toxinen direct in de rode bloedstroom terecht komen, dan zouden wij binnen korte tijd bezwijken aan de vergiftigingen.

In het lichaam hebben wij verschillende lymfeknopen. Onder andere in de liezen, onder de oksels en in de hals (onder de kaak, ter hoogte van de oren). Bacteriën kunnen verder trekken tot in deze knopen, die dan vervolgens zullen zwellen doordat de lymfocyten en fagocyten als soldaten optrekken naar deze knopen. We zien dit opzwellen nogal eens bij jonge kinderen.

Goed insmeren met Propoliszalf en/of Echinaforce creme is dan ook aan te raden. Inwendig kunnen we Echinaforce forte gebruiken. Maar denk ook aan Propolis forte of Pau d’Arco Plus. Vergeet hierbij vooral niet het belang van het drinken van veel zuiver water, om de afvoer van afvalstoffen te bevorderen. Zie voor meer informatie de categorie 'Water'.

Heel belangrijk om te weten is het feit dat de keelamandelen en het wormvormig aanhangsel van de blinde darm aangesloten zijn op het lymfestelsel. Deze hebben door hun reinigende en bacterie dodende taak een belangrijke rol binnen ons totale immuunsysteem.
Zonder dringende noodzaak zou men deze twee belangrijke organen dan ook nooit mogen verwijderen. Enkele jaren terug werd dit veel te gemakkelijk gedaan, maar gelukkig is ook de reguliere medische wereld eindelijk tot het besef gekomen, dat het immuunsysteem hierdoor enorm wordt verzwakt.

We zullen begrijpen dat we dit uitermate belangrijke stelsel binnen ons lichaam goed moeten verzorgen. Zo zal een tekort aan kalk en vitamine D moeilijkheden veroorzaken. Vooral kinderen zullen hierdoor in de liezen en in de hals, pijnlijke verdikkingen krijgen. Tevens zullen zij vatbaarder zijn voor verkoudheid, angina en allerlei infectieziekten.

Wie dus deze raad en een gezonde natuurlijke levensstijl in acht neemt, zal het lymfestelsel een goede dienst bewijzen en er hartelijk mee worden beloond.

PS. Pau d'Arco, Propolis forte en Propolis zalf zijn met 10% korting te bestellen via onze 'shop'.

Geplaatst in Gezondheid, Menselijk Lichaam.