Hoe om te gaan met koorts

Omgaan met koortsOf het nu buiten vriest dat het kraakt of heerlijk zomerweer is, onze normale lichaamstemperatuur blijft constant tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius. Komt de temperatuur boven de 38 graden, dan hebben we koorts.

Koorts is op zich niet erg. Schadelijke indringers, zoals virussen en bacteriën, zijn het lichaam binnengekomen. Het lichaam heeft een natuurlijk en noodzakelijk systeem meegekregen om de strijd met deze indringers aan te gaan. Een verhoging van de lichaamstemperatuur legt de activiteit van diverse ziekteverwekkers lam. We kunnen dus zeggen dat koorts een signaal is dat het lichaam bezig is om een infectie van virussen of bacteriën te bestrijden.

Het onderdrukken van de koorts gaat dus in tegen het natuurlijke afweersysteem dat de Schepper bij ons heeft ingebouwd. Zie de koorts daarom als helper en niet als vijand.

Een lichaamstemperatuur beneden de 40 graden levert bijna nooit problemen op. Voor koorts alleen hoef je in het algemeen niet naar de huisarts. Als de koorts langer dan vier dagen duurt, of wanneer het samengaat met sufheid, braken, stijve nek, slecht drinken, diarree en benauwdheid, dan moet er een dokter gewaarschuwd worden. Ook bij kinderen die jonger zijn dan drie maanden of bij koortsstuipen is het goed een arts te raadplegen. Doe dit ook als als de temperatuur na daling opnieuw gaat stijgen. Dit is vaak een teken dat er zich opnieuw een infectie ontwikkeld, bijvoorbeeld na een virusinfectie ook nog een bacteriële infectie.

Wat kunnen we zelf doen?

Zoek de oorzaak en pak die aan.
Om de oorzaak van de koorts op te sporen, kun je letten op andere verschijnselen, zoals buikpijn, hoesten, benauwdheid, braken of diarree.

Veel drinken
Iemand met koorts moet veel drinken. Daarbij kunnen we de volgende vuistregel hanteren; voor elke graad verhoging van de lichaamstemperatuur een halve liter extra vocht. Dus boven de normale dagelijkse hoeveelheid van anderhalve liter per dag.  Wordt de koorts veroorzaakt door nierstenen, dan moet er zeker 3 liter gedronken worden. Drink voornamelijk zuiver water (Spa blauw of osmose gefilterd water) en kruidentheeën met voorkeur Solidago (Guldenroede)thee, om de afvoer functie van de nieren te stimuleren. Nu komen we gelijk bij het volgende punt...

Afvoerkanalen stimuleren
Belangrijk is om bij koorts de 'afvoerkanalen' van het lichaam (darmen, nieren, huid) extra te stimuleren. Zorg voor een goede darmwerking door bijvoorbeeld Linoforce te gebruiken en vermijd zwaar verteerbaar (bijvoorbeeld vlees) en eiwitrijk voedsel. De nieren kunnen we stimuleren door meer dan normaal te drinken. Vooral (lauw)water en slappe kruidenthee. De Guldenroede hebben we al genoemd, maar denk ook aan Rozenbottelthee. Vermijd koffie, alcohol en zwarte thee. En tot slot; draag dunne, loszittende kleding, zodat lichaamswarmte afgevoerd kan worden.

Deze tips zullen je helpen om met koorts om te gaan en ermee samen te werken, indien mogelijk.

 

Geplaatst in Aandoeningen, Gezondheid.