Onze hersenen en slaapproblemen

De hersenen regelen slaap door twee factoren:
- de slaapdruk
- de biologische klok.

De slaapdruk is de behoefte van de hersenen aan slaap, die steeds groter wordt naarmate we langer wakker zijn. De stof adenosine zorgt waarschijnlijk voor de toenemende slaapdruk.

De biologische klok reguleert iemands persoonlijke 24-uurs slaap-waakritme. De klok bevindt zich in de hersenen in de hypothalamus en staat onder invloed van dag-nachtritme van de aarde. Het slaaphormoon melatonine helpt om de biologische klok goed te laten functioneren.

Slaap is nodig om gezond te blijven; slaapgebrek tast de lichamelijke en geestelijke gezondheid aan. Door slaaptekort functioneren de hersenen niet goed. Dit uit zich in aandachts- en concentratieproblemen en een trager reactievermogen. In de slaap verwerken de hersenen de indrukken die we overdag hebben opgedaan. Een goede slaap draagt bij aan een goed geheugen en een goede concentratie.

Veel mensen hebben baat bij het slikken van melatonine tabletten om beter te kunnen slapen. Melatonine is een stof die zich van nature al in het lichaam bevindt en welke verantwoordelijk is voor het ontstaan van slaapgevoelens. Bij sommige mensen wordt deze stof echter pas heel laat in de avond afgescheiden waardoor men pas laat in slaap kan vallen. Voor de aanmaak van melatonine is tryptofaan nodig. Tryptofaan is stof die van nature voorkomt in onder andere kikkererwten, chocolade en banaan.

Melatonine is een lichaamseigen stof die in de pijnappelklier wordt aangemaakt. De natuurlijk productie van Melatonine in de hersenen is direct gekoppeld aan blootstelling aan licht. Neemt de blootstelling aan licht af, dan komt de natuurlijke productie van Melatonine op gang. Voor het lichaam is dit het signaal om de dagactiviteiten te verminderen en zich voor te bereiden op de nacht. Melatonine draagt bij tot de vermindering van de tijd die nodig is om in slaap te vallen.

Geplaatst in Aandoeningen, Gezondheid.