De ontlasting (faeces) vertelt ons veel over het spijsverteringsproces. Zowel chemische als mechanische tekortkomingen van de darmwerking kunnen we eruit opmaken.
We zullen verschillende facetten gaan bespreken:
Vormafwijkingen.
Bij een volwassene is de vorm van de ontlasting in normale
gevallen worstvormig en goed gebonden. Helemaal ideaal is het
wanneer na de stoelgang zo min mogelijk ontlasting op het
toiletpapier terecht komt.
Waterige ontlasting ontstaat meestal onder invloed van een infectie of ontsteking. Harde ontlasting wordt veroorzaakt door een traag werkende darm of door veel te weinig te drinken.
Wanneer er sprake is van een vernauwing van de endeldarm, of bij ernstige aambeien, zie je dat de ontlasting zo dun is als een strengetje tandpasta.
Als de ontlasting zuur ruikt is er sprake van gisting van koolhydraten en ruikt de ontlasting naar rotting (de rotte eieren lucht), dan is er sprake van een slechte eiwitvertering. Ranzige ontlasting die aan de toiletpot blijft plakken, treedt op wanneer de vetvertering onvoldoende is.
De kleur.
De juiste kleur moet donkerbruin zijn. Volwassenen met een gele ontlasting consumeren teveel koemelk en/f witbrood. Wordt er veel plantaardig gegeten, dan zal de ontlasting bruingeel zijn.
Een grijze of grauwwitte ontlasting die op stopverf lijkt wordt veroorzaakt doordat er geen gal in de spijsbrij is vermengd. In dat geval is de vetstofwisseling gestoord en dit duidt meestal op een afsluiting van de galwegen door galstenen.
Helder bloed aan de buitenkant van de ontlasting duidt op een anuskloofje of een aambei. Bloed dat gemengd is door de ontlasting komt uit het laatste deel van het maag-darmkanaal. Zwarte ontlasting die eruit ziet als teer, wordt veroorzaakt door een bloeding in de maag of in het bovenste deel van de dunne darm. Deze ontlasting is altijd plakkerig. Overbodig om te zeggen, dat er dan snel contact opgenomen moet worden met de huisarts.
Groene ontlasting ontstaat in de meeste gevallen door chemische omzettingen van galkleurstof.
Bij-mengsels in de ontlasting.
Als bij-mengsel zien we soms slijm, hetgeen wordt veroorzaakt door prikkeling van het darmslijmvlies. Vooral nerveuze mensen produceren
nogal wat slijm in de dikke darm, iets dat ongevaarlijk is.
Mensen met een slecht gebit of personen die slecht kauwen, vinden vaak resten van onverteerd voedsel terug in de ontlasting. Ook bij mensen die onvoldoende de tijd nemen om te eten zie je door slecht kauwen, deze bij-mengsels in de ontlasting.
“Goed gesmeerd is half verteerd”
Terloops zei opgemerkt dat onze gemoedrust de eetlust kan bevorderen of bederven. Dit komt omdat onze gemoedsrust sterk van invloed is op de afscheiding van verteringssappen. Mensen met een goed humeur hebben een betere spijsvertering dan personen die al te ernstig of snel geïrriteerd zijn.
De geur van de ontlasting.
Veelal treedt er een gestoorde spijsvertering op, wanneer eiwitten en koolhydraten door elkaar worden gegeten. Wanneer de koolhydraten niet goed verteerd worden (gisting) ontstaat er een zure lucht. Als de eiwitten niet goed verteerd worden (rotting) ontstaat er de eerder genoemde ‘rottende eieren’ lucht. Iemand die veel vlees consumeert zal meer een rottende geur van de ontlasting produceren en vegetariërs meer een zure lucht.
Frequentie van de ontlasting.
Van één tot twee keer per dag naar het toilet gaan wordt als normaal gezien. Wanneer de ontlasting langer binnen blijft, worden toxische stoffen in de bloedbaan opgenomen. Dit is overigens ook met het inhouden van een wind, die eigenlijk afvalgassen zijn die het lichaam moeten verlaten.
Op het moment dat de ontlasting zeer onregelmatig is en erg stinkt of erg droog en hard is, dan wel voortdurend waterig naar buiten komt, is er iets niet in orde. Bij een verandering van het ontlastingspatroon moet altijd rekening worden gehouden met een eventuele ziekte. Ook wanneer de vorm van de ontlasting daarbij verandert moet worden gedacht aan een onderliggende darmaandoening.
Tot zover deze informatie. Bewaar het goed!
Door goed te signaleren hoe de stoelgang verloopt, kun je tijdig ingrijpen of onnodige paniek voorkomen. Maar bij twijfel altijd een deskundige raadplegen.
Tot slot: Bepaalt voedsel, zoals rode bieten (kroten) en spinazie, maar ook staaltabletten of sommige medicijnen kunnen invloed uitoefenen op de kleur van de ontlasting. Houdt daar rekening mee.