De spijsvertering begint in je mondholte

In de mondholte hebben we te maken met een mechanische bewerking van het voedsel (kauwen en fijnmalen) en met een scheikundige bewerking.

"Het Water Loopt Me Uit De Mond".

Eten en spijsvertering

Bij lekker eten loopt het water ons al uit de mond.

De speekselklieren geven speeksel af zodra men voedsel ziet of ruikt of er zelfs maar aan denkt. Speeksel bevat een enzym* (speekselamylase) dat verantwoordelijk is voor de eerste fase van het omzetten van zetmeel in voedingsstoffen die, verderop in het spijsverteringskanaal, door het bloed kunnen worden opgenomen.

Voedsel goed kauwen en met speeksel mengen is dus van essentieel belang voor de spijsvertering en voor de opname van voedingsstoffen. Niet goed gekauwd voedsel en het doorslikken van grote brokken voedsel (komt vooral voor bij haastige eters) verstoord de spijsvertering. Voedingsstoffen zullen ook in mindere mate worden opgenomen. De grote brokken worden moeilijker verteerd in het darmkanaal en kunnen daar vervolgens gaan gisten. Dit gistingsproces zal de darmflora verstoren en zo komt men van het één in het ander.

Alle reden dus om hier eens bij stil te staan. Neem de tijd voor elke maaltijd en kauw grondig, zodat het voedsel goed met speeksel gemengd kan worden. De spijsvertering zal je dankbaar zijn.

* Enzymen zijn door het lichaam zelf geproduceerde eiwitten die voedingsstoffen afbreken tot kleinere bestanddelen. Ze zijn ook actief bij andere stofwisselingsprocessen.

 

Geplaatst in Weetjes.