Wetenswaardigheden over melk

Onlangs had ik tijdens een gezamenlijke lunch een gesprek met een dame die beweerde ongeveer drie pakken melk per dag te drinken, samen met haar echtgenoot. Zonder een discussie te willen aangaan, gaf ik aan dat wij al enkele jaren helemaal geen zuivel meer gebruiken vanwege de schade voor de gezondheid.

Dit had veel onbegrip teweeg gebracht. 'Als melk slecht zou zijn, dan had de Schepper het niet geschapen voor ons', was haar antwoord.

Maar is dit argument wel steekhoudend?

Voor wie is de melk nu bedoeld?

- Is het niet veeleer zo dat melk een voorziening van de Schepper is om het kalf te voeden. Net zoals een poes haar kittens zoogt?
- Waarom stopt een kalf met het drinken van melk? Heb je weleens een koe bij een andere koe zien lurken?
- Waarom krijgt een volwassen kat diarree na het drinken van een schoteltje melk?
- Is het natuurlijk en logisch dat mensen de enigste levende wezens op aarde zijn, die na de zoogtijd melk blijven drinken?

De kalk in melk is een molecuul die omgeven is met een celluloselaagje. Een kalf heeft in de lebmaag een stof die deze cellulose laag kan afbreken en daardoor de kalk kan opnemen.

Wij mensen hebben deze stof niet en kunnen daardoor de kalk niet opnemen. Zuivel is juist een mede-veroorzaker van osteoporose (botontkalking) Ik zal dit uitleggen:

Door foutieve voeding, drinken en stress wordt ons lichaam verzuurd*. Verzuring brengt schade toe aan ons lichaam en tast onze gezondheid aan. Maar gelukkig heeft ons lichaam een buffer om deze verzuring tegen te gaan, namelijk mineralen. Deze worden onttrokken uit spieren, haren, nagels, tanden en botten.

Zuivelproducten (waaronder melk), werken enorm verzurend voor het lichaam. Het lichaam zal zichzelf proberen te beschermen tegen deze verzuring en gaat daarom alkaliseren (het ontzuren) door onder andere kalk uit de botten te onttrekken. Het gevolg is osteoporose, haaruitval, tandcariës en dergelijke.

Steeds meer onderzoeken tonen de gevolgen van melk drinken aan. Zie ook mijn artikel: 'Melk drinken is helemaal niet zo gezond'.

  • Op de Gezondheidstrainer zijn meer artikelen te vinden over melk en zuivel in zijn algemeenheid. Tik de zoekwoorden in bij de zoekbalk en laat je informeren. Ook over de gevolgen van verzuring en hoe je kan alkaliseren vind je hier de juiste informatie.
Geplaatst in Weetjes.