Melk drinken is ongezond

Het drinken van meer dan twee glazen melk per dag is helemaal niet gezond, volgens voedingswetenschapper Walter Willett.

De onderzoeker van de Harvard School of Public Health, stelt dat voedingsorganisaties voorzichtiger moeten zijn met het aanraden van grote hoeveelheden melkproducten. Willett geeft aan dat twee glazen per dag al veel is.

Het Nederlands Voedingscentrum adviseert bijvoorbeeld drie tot vier glazen melk per dag. Dit is dan ook één van de redenen dat de schijf van vijf al vele jaren gedateerd is en niet meer actueel is. Deze zou dan ook niet meer onderwezen mogen worden. Maar vanwege economische belangen, wordt deze nog steeds geadviseerd.

Beter is het om een alternatieve schijf van vijf te raadplegen, zoals die van de vegetariërsbond. Via deze link kun je de folder 'Gezond vegetarisch' downloaden met daarin de alternatieve schijf van vijf. Jammer dat ook zij weer melk en kaas hebben opgenomen in deze schijf en koffie zetten bij 'vocht'. Maar toch beter dan de reguliere schijf van vijf.

BOTBREUKEN.
Uit de onderzoeken van Willett, blijkt dat mensen die meer dan twee glazen melk per dag drinken, net zo vaak botbreuken krijgen als mensen die minder consumeren.

PROSTAATKANKER.
In verschillende studies zijn er aanwijzingen gevonden, dat het drinken van melk het risico op prostaatkanker kan verhogen.

LICHAAMSLENGTE.
Ook de lengte lijkt een belangrijke rol te spelen. Bepaalde vormen van kanker, zoals borstkanker en eierstokkanker, komen veel vaker voor bij langere mensen. "En omdat mensen die veel melk drinken langer worden, zou het consumeren van veel melkproducten tijdens de kinderjaren het risico op kanker kunnen verhogen", aldus de voedingswetenschapper Willett.

Zie voor meer informatie over dit onderwerp ook mijn volgende artikelen:

Geplaatst in Weetjes.