Kruiden bij voorjaarsmoeheid

kruiden bij voorjaarsmoeheidAls met de eerste zonnestralen de natuur ontwaakt, slaat bij veel mensen vermoeidheid toe: voorjaarsmoeheid. Daar zijn een aantal redenen voor op te noemen:
- We hebben een periode achter de rug met weinig zon uren. Onze vitamine D opname is niet optimaal geweest.
- Ons voedingspatroon is anders geweest in de winter. Vaak minder verse groente en fruit, waardoor we te weinig vitaminen en andere belangrijke voedingsstoffen te kort komen.
- Sommigen hebben in de winter meer te maken met neerslachtigheid, wat het energieniveau doet dalen.
- We hebben te maken met teveel afvalslakken in ons lichaam. Dit komt doordat we anders eten, minder bewegen en ook minder zweten, waardoor we afvalstoffen te weinig afvoeren en daardoor opslaan in ons lichaam.

Maar de natuur kan uitkomst bieden. Eet veel verse kruiden, van basilicum tot citroenmelisse. Het zal de stofwisseling en de bloedsomloop stimuleren en zo kunnen we de vermoeidheid bestrijden. Behalve vitaminen en mineralen bevatten kruiden ook etherische oliën.

Belangrijk is wel om de biologische kruiden vers te verwerken en ze pas kort voor het opdienen te snijden. Denk er ook eens aan wat tussen de boterham te doen. Erg lekker is ook de Oost-Indische kers op brood en in salades. Je kunt zowel het jonge blad als de bloem eten. De bloemen zijn een soort kelkjes, dus eerst goed kijken of er geen beestjes in zitten. De plant is voor het eerst in 1753 beschreven door Linnaeus. Oost-Indische kers wordt al sinds lange tijd gebruikt als geneesmiddel in de traditionele kruidengeneeskunde van de Andes. Inwendig helpt het tegen luchtweginfecties, urineweginfecties en een probleem huid.
Uitwendig wordt het gebruikt om te desinfecteren en voor wondheling.

Mogelijkheden zat om veel verse kruiden te gebruiken tegen voorjaarsmoeheid. Combineer er maar lekker op los en merk het effect.

Zie ook mijn artikel 'Zes tips bij voorjaarsmoeheid'.

Geplaatst in Weetjes.