Wat is Chiropractie?

ChiropractieIn het Amerikaanse Davenpoort probeerde dr. D. D. Palmer in 1895 zijn dove bediende het gehoor terug te geven. De man was achttien jaar daarvoor bij een klein ongeluk betrokken geweest en voelde toen iets kraken in de rug. Kort na het ongeluk werd hij bijna helemaal doof.

  1. Palmer onderzocht de wervelkolom en vond een wervel die verschoven bleek. Hij plaatste de man op een tafel, zette zijn handen op de wervelkolom en gaf een korte snelle duw. Hij herhaalde dit drie keer. Bij de derde keer hoorde hij een zachte 'klik' in de rug van de patiënt. Na bijna achttien jaar doof te zijn geweest kon de bediende weer horen!

De volgende dag deed Palmer zijn 'handbehandeling' op een patiënt met vermeende hartproblemen. Ook deze kwaal werd genezen.

De naam chiropractie is samengesteld uit de Griekse woorden cheir (=hand) en praktikos (=bewerkend). Chiropractie gaat uit van het aangeboren vermogen van het lichaam om zichzelf te kunnen genezen, zolang het zenuwstelsel optimaal functioneert. De zenuw heeft een dermate controlerende werking over al onze organen en gewrichten, dat storingen leiden tot een verslechterde functie van organen en een uitstralende pijn. De chiropractor zoekt de plaats waar het zenuwstelsel geblokkeerd is en probeert de blokkade op te heffen door druk uit te oefenen op de wervelkolom of op bepaalde gewrichten.

Bij sommige problemen moet er eerst een röntgenfoto aan te pas komen om het probleem te kunnen lokaliseren. In het algemeen kan worden gesteld dat wanneer het probleem te maken heeft met een afwijking in het zenuwstelsel, de kans groot is dat chiropractie kan helpen.

Voor mensen met lage-rugklachten, nekklachten, evenwichtsstoornissen, menstruatieklachten, hoofdpijn en migraine, maagklachten en een ruis in de oren, zou chiropractie verlichting, zo niet de oplossing van het probleem kunnen zijn.

 

Geplaatst in Therapieën.