Cesartherapie

We lopen, gaan zitten, we bukken, we gaan liggen, tillen en springen. Al dat bewegen gebeurt grotendeels onbewust en iedereen ontwikkelt zo zijn eigen houdings- en bewegingsgewoonten. Iedereen doet het op zijn eigen manier, maar niet iedereen gebruikt bij dezelfde beweging dezelfde spieren in dezelfde mate. Dit betekend dat de manieren die we zelf ontwikkeld hebben, niet altijd even goed is voor ons lichaam.

Cesar therapie helpt je om een goede houdings- en bewegingsgewoonten te ontwikkelen via een gericht leerproces. Het doel is om de klachten te doen verdwijnen, verminderen of te voorkomen. Hierbij wordt uitgegaan van ieders persoonlijke bewegingsmogelijkheden en wordt er rekening gehouden met ieders situatie, zoals dagelijks leven, beroep, sport en hobby's.

De Cesar therapeut zal voor elke patiënt een individueel behandelplan opstellen. Tijdens een gericht leerproces worden houdings- en bewegingsadviezen gegeven en worden er geschikte oefeningen gekozen en geoefend. Bij de oefeningen wordt er gebruik gemaakt van een grote wandspiegel als hulpmiddel. Belangrijk is om deze oefeningen thuis getrouw voort te zetten. Daarom moet de patiënt zelf actief aan de therapie deelnemen en leren begrijpen en voelen hoe en waarom bewegingen het best op een bepaalde manier kunnen worden uitgevoerd. Een belangrijke voorwaarde voor een blijvend resultaat is inpassing van het geleerde in het dagelijkse leven.

Cesar therapie kan ingezet worden bij de volgende klachten:

- Klachten veroorzaakt door houdings- of bewegingsafwijkingen, zoals nek-, schouder- en rugklachten (o.a. scoliose, heupklachten) en spanningshoofdpijn.
- Beroepsklachten, zoals KANS* (voorheen RSI) en rugklachten bij bijvoorbeeld verzorgend personeel.
- Verbetering van de ademtechniek, bijvoorbeeld bij COPD, chronische bronchitis, maar ook bij zingen.
- De behandeling van neurologische aandoeningen, zoals een hernia, ischias en andere uitstralende pijnen en Multiple sclerose.
- Bij de behandeling van orthopedische aandoeningen, zoals artrose, osteoporose, ziekte van Scheuermann.
- Bij revalidatie, bijvoorbeeld na een ongeval of een heupoperatie.
- Bij de behandeling van reumatische aandoeningen, zoals arthtritis en ziekte van Bechterew.

Je ziet dat veel klachten kunnen voortkomen door een verkeerde houding. Ook kan er voor verlichting gezorgd worden bij chronische klachten. Bij mij zelf is op mijn 21e ontdekt dat ik twee vergroeien in de rug heb. Na een aantal hernia's heb ik veel baat gehad bij de Cesartherapie. Het heeft mij persoonlijk geholpen dat ik nu nog steeds goed kan functioneren.

Mensendieck therapie en Cesar therapie lijken heel erg op elkaar. Zie ook mijn artikel over Mensendieck therapie.

* De term RSI (Repetitive Strain Injuries, wat letterlijk vertaald letsel door herhaalde inspanning betekent) schepte verwarring, de klachten komen niet alleen door herhalende bewegingen en letsel is ook niet altijd aan te tonen. De verwarring hierover heeft er uiteindelijk toe geleidt dat de term KANS (Klachten Arm, Nek en/of Schouder) gebruikt wordt. Deze term geeft aan dat er sprake is van bepaalde klachten, zonder dat er sprake moet zijn van een beschadiging.

Geplaatst in Therapieën.