Kasha (geroosterde boekweit)

Boekweit is zeer gezond te noemen. Het valt onder de duizendknoop familie en is daarom eigenlijk geen graan te noemen en is daarom vrij van gluten. Het is wel rijk aan koper, magnesium, molybdeen, manggan, fosfor en is het een uitstekende bron van kalium, ijzer en chroom. Bovendien bevat het aardig wat vitamines, zoals vitamine B1, B2 en B5. Doordat het geen fytinezuur bevat (in tegenstelling tot veel granen), worden alle basische mineralen die in boekweit aanwezig zijn goed door het lichaam opgenomen.
We gaan beginnen:

Neem twee kopjes boekweit en roer dit goed met 1 ei.
Verhit een grilpan op matig vuur. Zonder olie is dit het lekkerst, maar het luistert wel nauw, anders heb je zwarte boekweit. Doe het mengsel in de pan en blijf constant omscheppen op een matig/zacht vuur tot de geur nootachtig is. blijf omscheppen totdat het ei om elke korrel gestold is. De structuur moet weer lekker los zijn.

Voeg 3,5 kopje water toe met een beetje zeezout. Laat dit even aan de kook komen en zet het dan op een zacht pitje met de deksel op de pan. Af en toe even omscheppen. Na ongeveer 20 minuten is al het vocht opgenomen, waarna je het in een schaal iets kan laten afkoelen. Je kan nu ook wat zonnebloempitten (of andere zaden of noten) in een het pannetje lichtjes roosteren en toevoegen. Zelf vind ik het heerlijk om nog wat schaafsel van een biologische limoen toe te voegen en verse koriander.

Deze basis kan je gebruiken bij verschillende gerechten en salades, zoals de boekweit salade met groene groenten.

Geplaatst in Diner, Recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *