Weet je het volgende over Vitamine B?

Tot de vitamine B groep, ook wel B-complex genoemd, horen een aantal stoffen die allen in water oplosbaar zijn. Deze stoffen hebben elkaar nodig, omdat ze met elkaar samenwerken. De B vitaminen zijn belangrijk voor de stofwisseling. Ze werken samen met foliumzuur bij de vorming van rode bloedcellen en het is nodig bij de synthese van DNA, het genetische materiaal van de cellen. Vitamine B12 is ook van belang voor een goede werking van het zenuwstelsel. Het gaat nu te ver om ze allemaal uitgebreid te bespreken, dus daar zal ik afzonderlijke artikelen aan wijden. Hieronder zal ik alvast een samenvatting geven in een klein overzichtje:

- Thiamine (B1) draagt bij tot de normale werking van het hart.
- Vitamine B1, B3, B6 en B12 dragen bij tot de normale psychologische functie.
- Riboflavine (B2) draagt bij tot de instandhouding van normale rode bloedcellen, een normaal gezichtsvermogen en        ijzermetabolisme, is goed voor de slijmvliezen en is celbeschermend.
- Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8 en B12 activeren je natuurlijke energie in het lichaam.
- Vitamine B1, B3, B6, B8 en B12 dragen bij aan het functioneren van het geheugen.
- Vitamine B1, B2, B3, B6, B8 en B12 spelen een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen.
- Vitamine B2, B3, B5, B6 en B12 helpen om vermoeidheid en moeheid te verminderen.
- Vitamine B3 en B8 helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit, is goed voor de slijmvliezen.
- Pantotheenzuur (B5) helpt bij geestelijke inspanning/druk en draagt bij tot een normale synthese en een normaal metabolisme van steroïdhormonen, vitamine D en sommige neurotransmitters.
- Vitamine B6 en B12 dragen bij tot een normale vorming van rode bloedcellen en hebben een rol in productie en afbraak van homocysteïne
- B6 draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit, tot de normale werking van het immuunsysteem, heeft een gunstige invloed op de productie en verbranding van eiwitten en koolhydraten en is goed voor eiwitstofwisseling/productie.
- B8 draagt bij aan een normale haargroei en houdt je haren sterk.
- Vitamine B12 draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.

Nu richten we ons op enkele wetenswaardigheden over enkele van de vitamine B groep:

- Personen die nu angstig, wantrouwig, humeurig en overdreven bezorgd zijn, nadat zij eerst optimistische, levenslustige mensen waren, kunnen een tekort aan Vitamine B3 hebben.

- Over het algemeen hebben mensen die alcohol, cafeïne, aspirines en tabak gebruiken een grotere behoefte aan Vitamine B1.

- Vitamine B12 is -net als vitamine B11 of foliumzuur- nodig voor de groei en instandhouding van de weefsels, de vorming van rode bloedcellen ( = erythrocyten) en de eiwitstofwisseling.

- Vitamine B12 komt alleen, maar wel ruim voor in dierlijke voedingsproducten, zoals vlees- en leverproducten en -in mindere mate- in zuivelproducten. Als voedingsdeskundige wil ik je aanraden om de geringe hoeveelheid B12 uit eieren en vis te halen. Normaal gesproken wordt dagelijks 4 x zo veel vitamine B12 opgenomen als nodig is en bevat de lever een vitamine B12-voorraad voor twee jaar of langer.

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en betaalbaar is, dan kan ik je Vitamine B complex van Pure Life aanbevelen. Deze is via onze 'shop' met 10% korting te bestellen.

Geplaatst in Gezondheid, Voedingsstoffen.