Vitamine B12

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd. Het is de enige vitamine die het lichaam in grote hoeveelheden opslaat, vooral in de lever. Het lichaam kan daardoor wel een voorraad opbouwen van 3 tot 5 jaar.

Het zorgt voor de vorming van rode bloedcellen en het erfelijk materiaal (DNA). Het werkt samen met vitamine B6 (pyridoxine)  en foliumzuur*, om het homosysteïnegehalte te verlagen. Licht verhoogde homocysteïne** gehaltes in het bloed, zouden verband houden met een grotere kans op hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk dat als vitamine B12 via een natuurlijk  voedingssupplement wordt ingenomen, daarin ook foliumzuur als vitamine B6 aanwezig zijn.

Het vitamine B12 gehalte daalt naarmate we ouder worden. Mensen met maagzweren, de ziekte van Crohn, een maag verkleining of andere maag- darmstoornissen behoren tot de risicogroep. Evenals mensen die medicijnen gebruiken tegen epilepsie, chronische indigestie of jicht.

In natuurlijke vorm komt het alleen voor in dierlijke producten, voor zover we nu weten. Het komt voor in vlees, (vette) vis, eieren en melkproducten. In oudere literatuur worden ook peterselie, shii-take, spinazie, andijvie, wortelen, zeewier, gist en gefermenteerde sojaproducten geadviseerd. Maar recentere onderzoeksmethoden geven aan, dat het hier gaat om een stof die 'als twee druppels water' lijkt op B12, maar die niet van waarde zijn voor het menselijk lichaam.

Aan de andere kant wordt ook wel aangenomen dat plantaardig voedsel B12 kan bevatten. Althans de mening van onderzoekers die groepen mensen onderzochten die zuiver plantaardig aten en toch geen vitamine B12 tekort hadden. Of dit het werkzame B12 betreft, dan wel een daarop gelijkende stof, is nog niet afdoende onderzocht. Vitamine B12 is één van de laatst ontdekte vitamines (ongeveer in 1940). Het is een vitamine die nog veel onderzocht moet worden en waar voorlopig het laatste woord nog niet over gezegd is.

Ander onderzoek heeft inmiddels wel aangetoond dat bij Alzheimerpatiënten vaak een laag vitamine B12 gehalte was waar te nemen. Ook hiernaar moet nog verder onderzoek plaatsvinden.

Opname door het lichaam
Het lichaam absorbeert vitamine B12 via een uitermate ingewikkeld proces:
B12 is gebonden aan eiwitten afkomstig van voedingsmiddelen. Bij voldoende maagzuur scheiden spijsverteringsenzymen deze B12 van de eiwitten. Daarna bindt de B12 zich aan een andere eiwit, dat we de 'intrinsieke factor' noemen. Vervolgens wordt het getransporteerd naar de dunne darm, waar het door de bloedbaan wordt opgenomen.

Toepassingen
-   Voorkomt pernicieuze anemie (kwaadaardige bloedarmoede veroorzaakt door B12 tekort)
-   Helpt depressie verlichten
-   Gaat zenuwpijn, doof gevoel en tintelingen tegen
-   Verkleint de kans op hart aandoeningen
-   Ondersteunt bij Multiple Sclerose
-   Verlicht oorsuizing

Aanbevolen hoeveelheid
Aanbevolen wordt minimaal 2,5 mcg per dag in combinatie met B6 en foliumzuur. Maar een dosering van 1000 mcg per dag kan heilzaam zijn bij de preventie van hartziekten. Vitaminen B zijn in water oplosbare vitaminen, dus een teveel wordt via de urine uitgescheiden.

Extra richtlijnen
Gebruik vitamine B12 eenmaal daags, bij voorkeur 's morgens met 400 mcg foliumzuur.

*   Foliumzuur
Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Komt voor in groente, fruit, volkoren graanproducten, aardappelen, peulvruchten, noten, eieren en vlees. Bij mensen die lijden aan atrofische gastritis, waarbij de maagzuurproductie is verminderd, is de opname verstoord. Deze aandoening komt veel voor bij ouderen. De aanbevolen hoeveelheden (0,2 tot 0,3 mg) worden door een groot deel van de Nederlandse bevolking niet gehaald.

**   Homocysteïne
Een laag foliumzuur consumptie zou verband kunnen houden met een verhoogd gehalte aan homocysteïne in het bloed en mogelijk ook met de ontwikkeling van darmkanker en de ziekte van Alzheimer. Homocysteïne is een afvalproduct van de eiwitstofwisseling; bij sommige mensen stijgt dit gehalte, wat de kans op een hartaandoening door aderverkalking zou vergroten. Het homocysteïne peil wordt meestal door drie enzymen bestuurd, waarvan er twee afhankelijk zijn van de aanwezigheid van foliumzuur.

Geplaatst in Voedingsstoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *