Wetenswaardigheden granen, pitten, noten en zaden

Noten, zaden, pitten en granenIn alle granen, zaden, pitten en noten bevinden zich onverzadigde oliën, zoals bijvoorbeeld linolzuur en linoleenzuur in lijnzaad. Deze vetzuren hebben een anti-cholesterolwerking. Dagelijks biologisch volkorenbrood, sesamzaad, druivenpitten en walnoten eten, werkt dan ook als een medicijn tegen hart-, en vaatziekten.

In bepaalde zaden en pitten bovendien fytosterolen. Doet het woordje 'sterol' je ergens aan denken? Dat kan kloppen, sterol zit ook in 'anabole steroïden', een term die we helaas kennen vanuit de sportwereld. Fytosterolen (plantaardige sterolen) dienen als grondstof voor onze geslachtshormonen en cortison. Voor sporters zou het dus veel beter zijn om dagelijks zaden en vruchtenpitten te eten.

Ook mannen die last hebben van hun prostaat hebben, vooral een prostaatvergroting, raken meestal van hun probleem af door dagelijks pitten te eten van dwergpalm, meloenen, pompoenen en courgettes. De fytosterolen daarin zorgen voor een inkrimping van de prostaat. Onderzoek van prof. dr. a. Vlietinck van de Universiteit van Antwerpen heeft dit aangetoond.

Zorg ervoor dat zaden, pitten, noten en granen, deel uitmaken van je vaste voedselpatroon. Biologische groente en fruit erbij en je bent weer een grote stap verder ons normale voedingspatroon.

Leef, zoals je hoort te leven!

Zie ook mijn artikel 'Peulvruchten horen onderdeel uit te maken van ons voedsel'

Geplaatst in Gezondheid, Voeding.