Peulvruchten horen onderdeel uit te maken van ons voedsel

Peulvruchten onderdeel voedingZoals ik al vaker besproken heb, zijn zaden een belangrijk onderdeel van ons voedselmenu. Peulvruchten zijn eigenlijk omhulsels (peulen) met eetbare zaden erin. Samen met erwten, linzen, bonen (vooral sojabonen), vormen ze een belangrijke groep van geneeskrachtige planten.

Biologische sojabonen en -producten zijn ware eiwitbronnen. Ze bevatten een betere en een hogere biologische eiwitwaarde als vlees, vis en zuivel. Wie ze geregeld eet, heeft geen dierlijke eiwitten nodig!

Verder bevatten sojabonen uitsluitend hoogwaardige meervoudige onverzadigde vetzuren (betekent anti-cholesterol!), waardoor ze beschermen tegen hart- en vaatziekten. Ze bevatten ook bijzonder veel vitamine E en B-complex, waardoor ze zeer goede antioxidanten zijn. Antioxidanten zijn de verdelgers van ziekteverwekkende vrije-radicalen.

De lecithine die in soja zit werkt beschermend voor de zenuwimpulsen en is werkzaam tegen reuma. Alle goede eigenschappen van sojabonen vind je ook terug in gewone bonen en erwten, zij het in mindere mate.

Dit is één van de legio voordelen van gezond eten. Als wij ons voedingspatroon weer terug zouden kunnen brengen naar het normale patroon van net na de Schepping, dan zouden wij gaan beseffen dat voeding ons medicijn is!

Zie ook mijn artikel 'Wetenswaardigheden granen, pitten, noten en zaden'.

Geplaatst in Gezondheid, Voeding.