Kwaliteit en duurzaamheid visolie

Kwaliteit en duurzaamheid visolieDe laatste tijd is er nogal ophef geweest in de media over visolie. Ook bij mij kwamen daar verschillende reacties over binnen.Reden voor mij om daar eens op te reageren via dit artikel.

Ik heb navraag gedaan bij de branchevereniging en de leverancier van onze visolie Pure Life. Hieronder het verslag:

Allereerst de reactie van de leverancier:
"Ik wil u informeren over waar de vissen, die gebruikt worden voor de visolie, vandaan komen. Deze vis wordt gevist op open zee in de Noord Atlantische oceaan en is dus niet afkomstig uit vervuilde zeeën, zoals de Noordzee of uit kwekerijen. Dit geldt voor beide capsules die u bij ons afneemt".

Nu over de branchevereniging:
NPN, Natuur- & gezondheids Producten Nederland, is de branchevereniging voor bedrijven die gezondheidsproducten, zoals voedingssupplementen, vitaminen- en kruidenpreparaten in Nederland op de markt brengt.

NPN zet zich ervoor in dat het bedrijfsleven en de consument over een verantwoord aanbod van goede en veilige gezondheidsproducten kan beschikken.

Reactie NPN:
"De huidige consumptie van vis is te laag. Dit concluderen het RIVM, de Gezondheidsraad en ook het ministerie van VWS en LNV in diverse rapporten.* Suppletie met visolie capsules biedt een veilige, effectieve en verantwoorde manier om een lage inname van Omega-3 vetzuren tegen te gaan.

Visoliecapsules bevatten natuurlijke visolie, die gezuiverd kunnen worden van schadelijke stoffen als dioxines, PCB’s en zware metalen, iets wat bij consumptievis onmogelijk is. Daarbij kan de fabrikant kiezen voor niet bedreigde vissoorten, zoals sardines en makreel, hetgeen beter is voor de visstand.

Tevens kan de consument door de gerichte suppletie exact beoordelen hoeveel visvetzuren worden ingenomen. Dit is bij consumptie van vis lastiger.
Dat er veel vis nodig is om visolie te maken is inherent aan het feit dat visolie een zeer geconcentreerde bron van actieve stoffen is. Eén kilo omega-3 visvetzuren voorziet zes jaar in de behoefte aan omega-3 visvetzuren, gerekend met de aanbeveling van de Gezondheidsraad (450 mg. Omega-3 visvet-
zuur per dag).

Voor visolie worden diverse claims gemaakt. Door nieuwe Europese wetgeving worden claims beoordeeld door de EFSA, het wetenschappelijk orgaan van de Europese Commissie. Dit proces is in volle gang. Ondertussen loopt er ook ontzettend veel onderzoek naar de gezondheidseffecten van visolie.
We moeten dit proces van evaluatie van claims afwachten".

* - Gezonde voeding, van begin tot eind, nota voeding en gezondheid; Ministerie van VWS en LNV, 2008
- Richtlijnen Goede Voeding; Gezondheidsraad 2006
- Ons eten gemeten; RIVM 2004

Hieruit is gebleken dat bij de keuze van een betrouwbaar supplement, goed moet worden gekeken naar de eisen die er aan gesteld worden en naar de herkomst. Ook is het belangrijk om te weten dat de betere visoliën zijn gezuiverd van de schadelijke stoffen die in de (vette)vis kunnen voorkomen.

Wil je een hoogwaardige en duurzame visolie, ga dan naar shop en kijk hoe jij deze met 10% korting kunt bestellen. Lees ook de andere artikelen over de Omega vetzuren, door dit in te voeren in de zoekoptie.

Geplaatst in Gezondheid, Voeding.