Ghee

Ghee. Eeuwenoud En Toch Zo Onbekend.

GheeIn India is Ghee één van de meest gewaardeerde voedingsmiddelen. Daar wordt het al eeuwenlang gebruikt als kookvet (ook geschikt voor op de boterham), maar het wordt ook gezien als een belangrijk en zeer gewaardeerd geneesmiddel.

Enkele voordelen:

- Prebiotica
- Versterkt het immuunsysteem
- Werkt als een detox
- Voor darm-gerelateerde gezondheidsproblemen
- Ter verbetering van de spijsvertering
- Zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter door de darmwand worden opgenomen in de bloedbaan.
- Stimuleert de afscheiding van het maagzuur (ook bij oprispingen)
- Voedingsbodem voor de darmflora

Eigenlijk is Ghee een soort geklaarde boter die gemakkelijk zelf te maken is. Neem minimaal twee pakjes ONGEZOUTEN BIOLOGISCHE room- of grasboter. Verwarm het in een pan tot het begint te borrelen. Er verschijnt nu een schuimlaag. Zet de pit nu lager, maar zorg ervoor dat het wel blijft borrelen, zodat het water zal verdampen.

Blijf met een schuimspaan of een theezeefje het schuim er vanaf scheppen. Blijf dit doen totdat de Ghee niet meer borrelt en er geen schuim meer ontstaat. Er blijft nu een heldere vloeistof over. Andere verontreinigingen zakken naar de bodem. Vervolgens zeef je de vloeistof door een theedoek in een afsluitbare pot. Op YouTube zijn eenvoudige instructiefilmpjes terug te vinden.
Ghee heeft een hoog kookpunt van 250 graden, waardoor het tevens één van de beste oliën is die gebruikt kan worden in de keuken.

Het veroorzaakt geen zuivelallergieën, want de melkbestanddelen en andere onzuiverheden zijn verwijderd. Ook mensen met een lactose- of caseïne intolerantie ondervinden geen problemen met Ghee.

Bovendien heeft Ghee een heerlijke nootachtige smaak.
Als je Ghee zelf maakt, dan ben je omgerekend ongeveer 7 euro per kilo kwijt. Koop je het in een Natuurvoedingswinkel, dan moet je rekenen tussen de 18 en 29 euro per kilo.

Zelf neem ik meerdere pakjes en maak ik een grotere hoeveelheid. Eén potje meng ik met een mespunt Cayennepeper en drie eetlepels Geelwortel (Kurkuma). Op deze manier heb je een gouden combinatie voor je gezondheid.

Voor meer informatie over Ghee, kan ik je doorverwijzen naar ayuhuid.nl

Heb je ervaringen met Ghee, laat het dan weten. Succes!

Geplaatst in Gezondheid, Voeding.