Fouten bij onze voeding

De volgende drie tips helpen je om nog meer voordeel uit je voeding te halen:

Drie tips over voedingDrinken Bij Het Eten En Niet Goed Kauwen.
In eerdere artikelen heb ik al eens uitleg gegeven hoe ons spijsveteringssysteem in zijn werk gaat. Daarin kwam naar voren dat onze spijsvertering begint bij onze zintuigen.

Je loopt door een straat rond etenstijd. Vanuit de verschillende restaurants komen je heerlijke etensluchten tegemoet. Je kan de verleiding niet weerstaan en besteld een overheerlijk gerecht. Als het opgediend wordt, zeg je tegen je partner: "Het water loopt mij uit de mond". De observatie van je neus en je ogen hebben namelijk je speekselklieren geactiveerd.

Het voorproces van de spijsvertering is in gang gezet. Deze gaat namelijk beginnen in de mond. Door goed te kauwen worden de enzymen in het speeksel goed vermengd met het voedsel. De voorvertering is begonnen. Kauw eens een tijdje op een stukje brood. Je zult merken dat het steeds zoeter gaat smaken. De enzymen zetten de koolhydraten namelijk om in suikers. Ook zullen deze enzymen later in het spijsverteringskanaal een belangrijke rol gaan spelen in de vertering van het voedsel en de opname van belangrijke voedingsstoffen.

Kauwen en het voedsel goed vermengen met speeksel is dus een essentieel onderdeel van onze spijsvertering!

We kunnen ons voorstellen dat als we drinken tijdens het eten, er minder speeksel aangemaakt zal worden. Bovendien zullen we daardoor ook minder goed kauwen. Droog voedsel kun je namelijk makkelijk wegspoelen met wat drinken.

Bovendien bevatten veel dranken, denk onder andere aan sappen, ook verschillende voedingsstoffen. Ook deze voedingsstoffen dienen goed ingespeekseld te worden, om gisting in de darmen te voorkomen. Bovendien wordt door het drinken tijdens de maaltijd het maagsap verdund.

Goed kauwen zal de smaak bevorderen, waardoor het voedsel nog beter zal smaken. Ook niet onbelangrijk!

TIP: Neem de tijd voor de maaltijd en eet niet gehaast. Kauw goed je voedsel en drink niet bij het eten. Deze foute gewoonte kunnen we beter afleren, ter bevordering van onze spijsvertering en de opname van essentiƫle voedingsstoffen.

Vermijd geraffineerde voeding...
Geraffineerde voeding is bewerkte voeding zoals wit meel en witte suiker. Bij het raffineren van voedsel gaan belangrijke mineralen en vitaminen verloren.

De voedingsstoffen zitten namelijk in de vlies (zemel). Zo is zilvervliesrijst rijk aan B-vitamines, mineralen, koolhydraten en voedingsvezels. Door het slijpen van de korrel, wordt de zemel verwijderd en daarmee verdwijnt ook de voedingsstoffen.

Toch blijkt dat uit gegevens van de rijstindustrie, dat zo'n 70% van de consumenten kiest voor witte rijst en 30% voor zilvervliesrijst (ook wel bruine rijst genoemd). Ik blijf het vreemd vinden dat mensen kiezen voor voedingsstof loze producten in plaat van volwaardige voeding.

Zo ook met brood. Velen gebruiken nog steeds het witte brood (of geraffineerde brood) of kiezen voor goedkoop brood met witmeel dat is gekleurd met moutstroop en versierd is met een paar zaden. Waarom profiteren we niet van de voedingswaarde van de volle korrel? Mijn advies is om meer te kiezen voor biologisch zuurdesem speltbrood. Het is weliswaar wat duurder, maar je hebt er ook veel minder van nodig (snellere verzadiging) door de aanwezigheid van voedingsvezels en voedingsstoffen. En het is veel smaakvoller.

Spelt (in Duitsland; Dinkel) is een oer-graan die vroeger veel verbouwd werd. De opbrengsten waren echter wisselend en de vraag werd groter, waardoor men is overgeschakeld op tarwe. Spelt kan ook als vervanger van aardappels of een pasta gebruikt worden. Het heeft dan wel een kooktijd van een uur.

Denk bij geraffineerde voeding ook aan witte suiker. Nou is suiker, zo wie zo, gif voor ons lichaam en dient daarom vermeden te worden.

Lees eens meer de etiketten van de verschillende producten en je zult je verbazen in hoeveel producten (wit)meel en suikers zijn toegevoegd.

Wie zijn gezondheid wilt ondersteunen of verbeteren, dient zich zeker te onthouden van geraffineerde voeding en te kiezen voor biologische volwaardige voeding.

Combineer Geen Groente En Fruit.
Ik kan mij nog herinneren dat wij vroeger, bij mijn ouders thuis, na de warme maaltijd vaak een stuk fruit kregen. Meestal een sinaasappel of een appel. Bij mijn eerste meisje thuis, kon ik regelmatig smullen van een gerecht met rijst gemengd met groenten en fruit. 'Smurrie' noemden ze het. Nou, ik vond het heerlijk. Maar wanneer we een maaltijd samenstellen met zowel groente als fruit, dan kunnen we daar last van krijgen. Tijdens de spijsvertering zal er namelijk een gistingsproces op gang worden gebracht.

Houd daarom groenten en fruit gescheiden net voor, tijdens, of net na de maaltijd.

Geplaatst in Gezondheid, Voeding.