Voeding bij autisme

Ik ga je gelijk teleurstellen, want tot nu toe kunnen we weinig aan autisme doen door middel van voeding. Aan de andere kant weten we er nog veel te weinig vanaf en zal er nog veel meer onderzoek moeten plaatsvinden. Zo bleek uit recente onderzoeken dat hoge doses van bepaalde vitaminen, en dan met name vitamine B6, een gunstig effect op het gedrag kunnen hebben. Al kunnen we het niet genezen, een gedragsverbetering zou al een hele winst kunnen zijn. Ga niet zelf experimenteren met hoge doses vitaminen, maar neem contact op met een therapeut die werkzaam is in de Orthomoleculaire Geneeswijzen. 

Wat is autisme

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die zich meestal in de eerste drie levensjaren van het kind zich openbaart. Het is een ongeneeslijke mentale aandoening die waarschijnlijk is veroorzaakt door een hersenbeschadiging. Het kind kan hierdoor niet communiceren, zoals een gezond kind graag doet. Soms is er sprake van een slechte taalontwikkeling, maar ook van verlies van het ontwikkelde spraakvermogen. Het kind trekt zich terug in een eigen geïsoleerde wereld en lijkt geen relaties te kunnen opbouwen. 

Het belang van een eetdagboek

Bij de meeste kinderen worden de gedragsproblemen niet beïnvloed door de voeding, maar soms komen de ouders erachter dat een bepaald voedingsmiddel of drank, het negatieve gedrag van het kind verergert. We weten dat verschillende stoffen de werking van de hersenen kunnen beïnvloeden. Zo heeft cafeïne (in koffie, zwarte thee en sommige frisdranken) beslist effect op het gedrag van veel kinderen. Het maakt ze geïrriteerder en rustelozer. Ook geraffineerde suikers (koekjes, energydranken, frisdranken en het gebruik van witte suiker) en verzadigde vetten en transvetten (bijvoorbeeld gefrituurd ‘voedsel’ en chips) hebben een negatieve invloed. Deze zijn dus uit den boze!

Als je vermoed dat een bepaald voedingsmiddel reacties oproept bij je kind, houd dan een eetdagboek bij. Noteer echt alles wat het eet en drinkt. Als je een bepaalt patroon ontdekt in producten en gedragsveranderingen, schrap het dan van het menu. Controleer ook goed de productinformatie op verpakte voedingsmiddelen. Kijk ook uit voor aspartaam. Eén van mijn andere artikelen laat zien dat dit een gif is die hersenbeschadigingen veroorzaakt. Beter is nog om gezond en evenwichtig te leven, zoals ik dat op deze website promoot. In zo’n levensstijl past eigenlijk helemaal geen verpakte voedingsmiddelen. 

Gebruik gewoon verse biologische producten, zoals fruit, groenten, vette vis, peulvruchten, noten en zaden. Eigenlijk zou iedere ouder dit moeten doen voor het welzijn van ieder kind. 

Zie ook mijn artikel 'Jouw gezondheid is jouw verantwoording'.

Geplaatst in Aandoeningen, Gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *