Gebruik selectief muziek tegen stress.

Muziek bij stress

Muziek doet heel veel met een mens. We kunnen er emotioneel door worden of verdrietig. We kunnen er zelfs druk of agressief van worden. Het kan ons ontspannen of in een romantische stemming brengen. Het kan herinneringen oproepen in zowel positieve als in negatieve zin.

Dat muziek heftige emoties kan veroorzaken, laat de volgende ervaring ons zien:
Dr. Connie Tomaino, werkzaam in het Beth-Abraham ziekenhuis in de Amerikaanse Bronx, geeft al meer dan twintig jaar muziektherapie en is overtuigd van de invloed van muziek. “Ooit draaide dr. Tomaino een compositie van Wagner voor een groep. Eén van de deelneemsters raakte plotseling in een shock. Dr. Tomaino was er niet van op hoogte dat de vrouw in een concentratiekamp had gezeten waar gevangenen op dezelfde bombastische muziektonen naar de gaskamers werden vervoerd”.

Ja, de invloed van muziek is groot. In oorlogen wordt daar dan ook veelvuldig misbruik van gemaakt. Nationalistische liederen laten de gemoederen opzwellen tot het kookpunt en kan aanzetten tot geweld en het beest in ons losmaken. Nationale volksliederen verenigen soldaten in het oorlogsgeweld.

Als muziek in negatieve zin toegepast kan worden, dan moet het ook toepasbaar zijn om het positieve in ons naar boven te halen!
En dat is ook zo. Zo kunnen hyperactieve kinderen, waarvan de problemen voortkomen uit een hersenafwijking, kalmeren als ze muziek horen die langzaam vertraagt. Mensen die na een hersenbloeding of coma nog slechts gebrekkig kunnen praten, zijn wel in staat om zinnen te zingen. Als in de hersenen bepaalde functies wegvallen, zullen de zenuwcellen in de hersens nieuwe connecties proberen te vormen. Daardoor wordt de rechterhelft van de hersenen zo gestimuleerd dat de spraakfunctie aan de linkerzijde verbetert.

Muziek kan ook ontspannen. Zo hebben wij een hele serie CD’s met rustgevende muziek en natuurgeluiden. Bij spanning of stress heeft dit een helend effect. Probeer daarom eens bij jezelf na te gaan welke muziek je prettig vind en een positief gevoel geeft. Vaak kan klassieke muziek een positief effect geven, maar ook andere muzieksoorten. Als je tijd vrij maakt om naar deze muziek te luisteren en daarbij je ogen te sluiten, zal je merken dat dit een enorme krachtbron voor je zal zijn.

Geplaatst in Gezondheid, Ontstressen.