De nieren, onze zuiveringsinstallatie

Nieren onze zuiveringsinstallatieDoor de verandering van onze levensstijl de laatste jaren, wordt ons lichaam enorm belast met schadelijke stoffen. Voor het filteren van deze toxicologische stoffen bezit het lichaam een ongeëvenaard systeem. Zou dit systeem niet meer goed functioneren, dan zou het snel met ons leven gedaan zijn.

Eén van de voornaamste aspecten van het herstellingsvermogen van het lichaam is het filteren van het bloed; een functie die vooral door de nieren wordt vervuld. Moderne dialyse-apparaten staan in de schaduw van de nieren, die als efficiënte, compacte en miraculeuze filters dienen.

Het hart, het bloed en de nieren vormen samen één functioneel geheel dat zichzelf voortdurend reinigt en zuivert. Het zorgt ervoor dat schadelijke stoffen die in ons lichaam komen en de afvalstoffen van de spijsvertering verwijderd worden.

Die zuiveringsinstallatie kan alleen doelmatig functioneren als er voldoende (leeg) water doorstroomt om die afvalstoffen af te voeren.

Veel mensen lopen echter rond in een staat van lichte tot matige dehydratie (ontwatering, uitdroging), vaak zonder dat ze het zelf weten. Dit komt omdat ze vergeten te drinken of doordat de drankjes die ze drinken de nieren eerder belasten dan helpen. Maar daarover straks meer…

Degenen die onmiddellijk problemen riskeren doordat ze te weinig water drinken, zijn ouderen, mensen met koorts, infectie, diarree, urologische klachten (zoals blaas- en prostaatontsteking) of astma, mensen die allopathische geneesmiddelen gebruiken en mensen die zwaar werk doen of zich inspannen (bijvoorbeeld sporters).

Vreemd genoeg geven nog veel medici het advies dat koffie en thee drinken ook bij de hoeveelheid vocht behoren die we dagelijks tot ons moeten nemen. Echter veel cafeïne houdende dranken, zoals koffie, thee, cola en de Red Bull-achtige drankjes, hebben een diuretische werking. Dit wil zeggen vocht afdrijvend, waardoor de, voor ons lichaam zo belangrijke, mineralen worden weggespoeld. Dit komt doordat het de werking remt van het hypofysehormoon, dat ons helpt vocht vast te houden. Ook alcohol is een diureticum. Het is belangrijk om het gebruik van deze diuretisch werkende dranken te beperken. Gebruiken we een diuretische drank, dan zal deze weer aangevuld moeten worden met een glas water.

Hieruit kunnen we concluderen dat veel mensen drankjes drinken, die meer kwaad doen dan goed. Vandaar mijn pleidooi om meer zuiver water te gaan drinken en de schadelijke dranken te vermijden of drastisch te verminderen. (Om zuiver water te drinken, is er niets beter dan osmose gefilterd water. Meer informatie daarover op deze website).

Wat is nu de juiste dagelijkse hoeveelheid water die we tot ons moeten nemen?
Zoals eerder besproken zijn ieders omstandigheden weer anders, maar als vuistregel moeten we uitgaan van 8 à 9 glazen per dag. Dit is ongeveer twee liter. Dit lijkt misschien veel, maar begin de dag eens met twee glazen op de nuchtere maag. Zorg ervoor dat je ook altijd een flesje bij je hebt, bijvoorbeeld in de auto. Moeilijke drinkers onder ons, hoeven het glas natuurlijk niet in één leeg te drinken, maar doe dit met beetjes. Als je maar drinkt!

Een goede vriend van mij heeft last van psoriasis, voornamelijk op het hoofd. Hij is een paar jaar geleden begonnen met iedere ochtend een liter water te drinken op de nuchtere maag. Vanaf die tijd is zijn psoriasis onder controle en zie je er vrijwel niets meer van. Stopt hij hier echter weer mee, dan steekt de psoriasis weer de kop op.

Zoals eerder gememoreerd, is het van belang om zo zuiver mogelijk water te gebruiken. Hoe leger het water, hoe beter het water in staat in staat is zijn zuiverende werking te doen. Leiding water is bij mij al uit den bozen en mineraal water, dient zo min mogelijk mineralen te bevatten. (advies: gebruik Spa blauw)

Hoewel er niets op tegen is om kruidentheeën te drinken (we leven immers niet alleen op water), is dit geen leeg water. Het drinken van kruidentheeën worden dus niet gerekend tot de 8 glazen per dag.

Op de vraag of we de mineralen in water nodig hebben voor ons lichaam, beantwoord ik in het artikel 'Mineralen in ons drinkwater. Goed of slecht?'
Ik hoop met dit artikel meer inzicht te geven in het belang van het drinken van zuiver water. Door alleen dit al te veranderen, zullen er al grote veranderingen optreden ten behoeve van onze gezondheid. Succes!

Geplaatst in Menselijk Lichaam.