Keltisch zeezout ter bevordering van de gezondheid.

Winning van Keltisch zeezout

Keltisch zeezout wordt handmatig gewonnen volgens een traditionele, meer dan 2000 jaar oude Keltische methode in de Guérande-streek in Bretagne; Frankrijk. Daar wordt het water uit de koude zeestroom van de Atlantische Oceaan via een ingenieus kanalenstelsel geleid naar ondiepe kleimoerassen. Door de zure klei in deze moerassen wordt het zeer basische zeewater, tot op zekere hoogte, geneutraliseerd. Dit laatste zal ik even uitleggen; zeewater heeft van nature een hoog natrium gehalte van 97 tot 99 procent, maar na interactie met de bodem in de Keltische kleimoerassen, wordt het natriumgehalte teruggebracht tot net onder de 90 procent. Dit maakt Keltisch zeezout het meest natrium-arme zeezout ter wereld. Keltisch zeezout heeft een grijze kleur, doordat het zeezout zich vermengd met de kleimineralen. Op deze manier wordt de mineraleninhoud van het zeezout alleen maar vergroot.

Bron van tachtig mineralen en spoorelementen

Eerst gaan we bespreken hoe de kleimoerassen een zuiverende werking hebben.
Het zeewater wordt via kanalen van het ene moeras naar het andere geleid, waarbij de moerassen fungeren als een natuurlijke zuiveringsmethode. Microben in de klei zorgen ervoor dat de onzuiverheden in het zeewater worden geneutraliseerd. Verschillende testen tonen aan dat door dit ingenieuze aloude zuiveringsproces, het zout 100 procent vervuiling vrij is.

Het gehele proces duurt zo'n twee weken, waarna het zoute water verzameld wordt in een bassin waar het water verdampt door de zon. Hierdoor blijven alleen de zoutkristallen over. Op dat moment komt de 'paludier' (de zoutwinner) in actie door het zout handmatig op te scheppen. Vervolgens blijft het zout onbewerkt. Het wordt niet gewassen, niet verder gedroogd en niet geraffineerd, hierdoor blijft de mineralenbalans volledig intact. Keltisch zeezout bevat namelijk ruim tachtig mineralen en spoorelementen, die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Dit is zichtbaar in de kristallen die van uiteenlopende grootte zijn en zich uitdrukt in de zeer complexe zachte smaak, waarin niet alleen zouttinten, maar ook bitter- en zelfs zoettinten proefbaar zijn.

Tandenpoetsen met Keltisch zeezout

Nu er steeds meer bekend wordt over de nadelige effecten van fluor in verschillende tandpasta's, zijn mensen steeds meer op zoek naar natuurlijke tandpasta's zonder fluor. Maar ook steeds meer mensen poetsen hun tanden, tandvlees en tong met een paar korreltjes Keltisch zeezout. Zij ervaren in korte tijd wittere tanden, sterker tandvlees en een schonere tong. Ook tandvleesontstekingen komen minder voor. Door  dit zachte zeezout hoef je niet bang te zijn dat je het glazuur van je tanden verliest, maar zal je wel zeer gladde witte  tanden ervaren. TIP: Laat na het poetsen het opgeloste zout nog enkele minuten rondgaan in de mond, waardoor de gehele mond ontsmet wordt en tevens wordt voorzien van een basisch milieu.

Keltisch zeezout als voeding voor planten

Keltisch zeezout is niet alleen goed voor de mens, maar ook voor de bodem en de planten die daarin groeien. Ze hebben niet veel nodig, dus houd als dosering een vlakke theelepel (2 - 3 gram) aan op een liter water. Dit is een dosis waar de meeste planten op zullen gedijen. Let wel: Bloemen en kruiden hebben minder nodig, dus halveer de dosis. De bodem moet bevochtigd worden, dus maak het niet te drassig.

Omdat iedere plant weer andere eisen stelt, kan het voorkomen dat je bij een bepaalde plant groeirem krijgt of gele of bruine bladeren, dat kan wijzen op een overdosis, oftewel verzilting. In dat geval een tijdje uitsluitend water toedienen ter verdunning. In de tuin moet je rekening houden met het feit dat de zee-mineralen wegspoelen door neerslag bij losse waterdoorlatende grond, zoals zand of leem. Klei daarentegen houdt water zeer goed vast, dus daar speelt dit fenomeen niet zo'n rol. Eén of twee keer per jaar toedienen is dan ook afdoende. Bij zandgrond moet je minimaal zes keer per jaar de zee-mineralen toedienen en bij leemgrond is dit drie keer per jaar. Dien de oplossing wel altijd toe op een droge dag, maar niet in vol zonlicht. Je planten zullen je dankbaar zijn.

De Kelten maakten van Keltisch zeezout en regenwater een oplossing die ze 'Sole' noemde en dronken dit dagelijks.  De vele voordelen van Sole en hoe je dit maakt, bespreek ik in een ander artikel. Ik heb ook weleens de vraag gekregen wat het verschil is tussen Keltisch zeezout en Himalayazout. Ook hier heb ik een interessant artikel over geschreven. Veel leesplezier!

Geplaatst in Gezondheid, Voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *