Havermout en afvallen

Havermout en afvallenHavermout bevat veel meer in wateroplosbare vezels en is daarom gezonder dan andere granen. Deze vezels stimuleren je darmperistaltiek (dit is een knijpende beweging van het spijsverteringskanaal. Door deze beweging wordt de voedselbrij voortgeduwd en gemengd met de spijsverteringssappen) en verbeteren je stoelgang, stabiliseren je bloedsuiker en zijn gezond voor je bloeddruk en hart- en bloedvaten.

Haver is een zeer voedzaam graan met veel gezondheidsvoordelen. Er bestaat echter nogal wat verwarring over de vraag of haver en havermout gluten bevatten. Haver is van nature glutenvrij, maar wordt vaak besmet met gluten van andere granen, omdat ze verwerkt kunnen zijn in dezelfde omgeving als granen met gluten, zoals tarwe, rogge en gerst. Sommige mensen kunnen gluten echter zonder problemen eten. Bij mensen die er gevoelig voor zijn kan een zeer kleine hoeveelheid al ziek maken. Een glutenvrij dieet is dan de enige manier om serieuze gezondheidsproblemen de vermijden. Echter zijn er ook havervlokken verkrijgbaar die helemaal vrij zijn van gluten.

Als je havermout gebruikt in plaats van brood , mijd je de insulinepieken en een dagelijkse dosis suikers, die de oorzaak zijn van een langzame gewichtstoename. Onderzoek wijst uit dat het regelmatig eten van havermoutpap zeer gunstige korte en lange termijn effecten had op de bloedlipiden*, het beheersen van hyperglycemie en het verminderen van het gewicht. *Bloedlipiden bestaan uit cholesterol en triglyceriden. Triglyceriden zijn onder andere betrokken bij de aanmaak van vetweefsel en bij de aanmaak van cholesterol.

TIP; Laat zuivel staan en gebruik een plantaardige melk van haver, soja, rijst of amandel.

 

Geplaatst in Afvallen, Gezondheid.