Gezondheidsvoordelen van de Artisjok

Gezondheidsvoordelen ArtisjokkenWe kennen de artisjok vooral als delicatesse, maar wist je dat deze  waardevolle plant ook belangrijke voordelen voor onze gezondheid heeft? We gaan er enkele bespreken:

Bron van foliumzuur.

Artisjokken zijn een uitstekende bron van kalium en foliumzuur. Wie mijn artikelen regelmatig leest weet dat foliumzuur een B-vitamine is, die onontbeerlijk is tijdens de zwangerschap. Vooral tijdens de eerste weken van de zwangerschap bestaat er een extra behoefte aan foliumzuur. Een tekort zal zorgen voor een verhoogt risico op een aangeboren afwijking, die we ‘neurale-buisdefect’ (NMB) noemen. Daarvan is het ‘open ruggetje’ (Spina Bifida) het bekendste voorbeeld. 

Ook tegen Altzheimer is foliumzuur goed inzetbaar. Ook voor de conceptie is extra foliumzuur belangrijk, omdat het de kans op een baby met open ruggetje tegengaat. 

Lever en cholesterol.

Binnen de Natuurgeneeskunde worden Artisjokpreparaten ingezet om de functie van de lever te stimuleren. 

Men heeft onderzoek verricht naar artisjokextracten en met name naar de stof cynarine. Daaruit bleek dat cynarine, en aanverwante stoffen in de artisjok, kunnen helpen om het cholesterolgehalte in het bloed te reguleren, de leverfunctie verbetert en een positief effect heeft op galstenen. 

Dit wordt ondersteunt door een onderzoek dat reeds in 1979 al is verricht door de Universiteit van Freiburg. Alle reden dus om de Artisjok ook in ons eetpatroon op te nemen. 

 

Geplaatst in Gezondheid, Gezondheidstips.