Foliumzuur voor conceptie

Plannen voor gezinsuitbreiding? Lees dan dit artikel over Foliumzuur...

Foliumzuur (Vitamine B11) speelt een belangrijke rol in de aminozuursynthese en voor vrouwen die zwanger willen worden. Onderzoek heeft aangetoond dat de inname van extra foliumzuur de kans op een kind met een open ruggetje een stuk kleiner maakt.

Extra foliumzuur moet tenminste 4 weken (of langer) voor de bevruchting, tot 8 weken daarna ingenomen worden in een dosering van 0,4 mg foliumzuur per dag. Wanneer echter al een kind met een open ruggetje is geconstateerd, dan deze dosering verhogen tot 4 à 5 mg per dag.

Deze preventieve maatregel moet in de vorm van supplementen worden ingenomen, omdat je anders nooit aan de voorgeschreven 0,4 tot 0,6 mg per dag komt. Uit onze voeding kunnen we hooguit 0,25 mg halen, wat te weinig is om een effectieve bescherming te bieden.

Daarnaast is het verstandig om tijdens de zwangerschap niet te roken en het gebruik van alcoholische dranken te beperken of ermee te stoppen.

Foliumzuur vinden we in de volgende voedingsmiddelen: groente, brood en aardappelen. Foliumzuur is belangrijk bij de aanmaak van bloed. Een tekort kan dan ook tot bloedarmoede leiden. Een gebrek leidt tot een overgevoelige mond en tong, een grauwe huid, haaruitval, vergeetachtigheid, vermoeidheid, geïrriteerdheid, hoofdpijn, hartkloppingen, diarree en kortademigheid.

Sommige symptomen zijn gelijk aan de verschijnselen die optreden bij een tekort aan vitamine B12. De reden hiervoor is dat foliumzuur en vitamine B12 elkaar aanvullen bij de productie van bepaalde zuren. Deze zuren zijn essentieel voor de aanmaak
van bloed. Dit komt meestal voor bij personen met een tekort aan maagzuur en bij alcoholici.

Ouderen vertonen meestal een tekort aan foliumzuur, omdat ze deze stof niet kunnen absorberen uit de voeding. Voor een betere opname is het aan te bevelen om foliumzuur binnen te krijgen via een vitamine B-complex. Lees ook mijn artikelen 'Foliumzuur' en 'Foliumzuur tegen Alzheimer'.

Vitamine B-complex van Pure Life bevat alle B-vitamines en daarnaast ook nog PABA, choline en inositol. Deze extra stoffen lijken op B-vitamines qua functie. Het is een complex dat versterkend werkt op het zenuwstelsel, gezichtsvermogen, darmflora, huid en haargroei. Vitamine B Complex draagt bij tot een betere vertering van voedsel en daarmee tot een versterking van een evenwichtig bloedbeeld.

 

Vitamine B complex is via onze 'shop' met 10% korting te bestellen.

Geplaatst in Baby en zwangerschap, Gezondheid.