Coeliakie. Wat is dat?

Wat is Coeliakie?

Toen ik nog eigenaar was van de Natuurwinkel in Roosendaal (NB), kreeg ik steeds meer klanten voor een glutenvrij dieet. Omdat dit probleem steeds groter werd, heb ik een heel schap ingericht met allerlei hoogwaardige glutenvrije producten. Binnen korte tijd kwamen mijn klanten uit de weide omtrek en zelfs vanuit België. Mede ook omdat ik veel tijd besteedde aan mensen met voedselallergieën en -intoleranties.

Omdat dit probleem in deze tijd nog steeds veelvuldig voorkomt, heb ik besloten hier wat meer over te vertellen.

Coeliakie (spreek uit als seuliakie) is een overgevoeligheid van de darmen voor een eiwit, gluten genaamd. Gluten komen voor in de graansoorten tarwe, rogge en gerst. Iemand die coeliakie heeft en iets eet wat met één of meerdere van deze graansoorten is bereid, reageert daarop met algehele verschijnselen, zoals diarree, bloedarmoede, groeistoornissen, en humeurigheid.

Dit soort van verschijnselen kan overal op duiden. Vandaar dat vooral bij oudere kinderen en volwassenen vaak aan andere ziekten wordt gedacht voordat wordt vastgesteld dat het om coeliakie gaat. Zekerheid is er pas na een zogenaamde dunne darm biopsie.

Daarbij worden kleine stukjes van de dunne darmwand weggenomen en microscopisch onderzocht. Het niet aanwezig zijn van de darmvlokken bevestigd de coeliakie. Na een half jaar glutenvrij dieet behoort weer een biopsie genomen te worden, om na te gaan of de darm weer gezond is.

Erfelijkheid kan een rol spelen, maar in welke mate is nog niet bekend.

De reactie van de dunne darm op de gluten
Een gezonde darm is aan de binnenkant voorzien van een groot aantal darmvlokken (villi), die met elkaar een enorm oppervlak voor voedselopname vormen. De darmvlokken zijn bekleed met zogenaamde epitheelcellen, die stoffen (enzymen) uitscheiden die het voedsel helpen verteren. Bij coeliakie maken de gluten de darmvlokken kapot. Daardoor kunnen ze niet genoeg enzymen meer uitscheiden voor de voedselvertering. De darmvlokken verdwijnen zelfs, zodat het oppervlak voor de opname van voedsel vlak en dus een stuk kleiner wordt. Het gevolg is natuurlijk dat er te weinig voedingsstoffen in het lichaam worden opgenomen, waardoor er een tekort ontstaat.

De ziekteverschijnselen ontstaan bij baby’s soms vrij snel, soms enkele maanden nadat zij naast melkvoeding voor het eerst graan-
producten te eten krijgen.

Meest voorkomende verschijnselen
-          chronische diarree
-          stinkende, overmatige ontlasting
-          opgezette buik
-          weinig eetlust
-          overgeven
-          groeistoornissen, ondergewicht, dunne armen en benen
-          Psychische veranderingen; het kind is huilerig,
depressief, humeurig.

Behandeling
Het glutenvrije dieet zal strikt gehouden moeten worden. Het volledig herstel van het darmslijmvlies neemt enkele maanden tot een jaar in beslag. Alles wat bereid is van tarwe, rogge en gerst, dient beslist vermeden te worden. Ook voedingsmiddelen waarin meel uit deze graansoorten is verwerkt, zijn
uit den boze.

Daarentegen zijn rijst, maïs, boekweit, haver en soja glutenvrij, dus onschadelijk. Bovendien is er een groot aantal glutenvrije voedingsmiddelen en halffabricaten verkrijgbaar bij reformzaken, natuurvoedingswinkels en goed gesorteerde levensmiddelenzaken.
Ook online zijn glutenvrije producten te koop. In dit geval kan ik je glutenvrijemarkt  aanbevelen.

PS. Enkele gedeelten van deze nieuwsbrief zijn afkomstig van de

 

 

Geplaatst in Aandoeningen, Gezondheid.