Borstvoeding goed voor motoriek kind

Borstvoeding beïnvloed de motorische ontwikkeling van een kind op een positieve manier. Kinderen die flesvoeding of korter dan drie weken borstvoeding krijgen, hebben op negenjarige leeftijd een twee keer zo grotere kans op kleine neurologische afwijkingen, dan kinderen die langer dan drie weken borstvoeding krijgen.

Eerder zijn deze gegevens al gepubliceerd in het gezaghebbende medisch tijdschrift The Lancet door drs. C.I. Lanting. Lanting vermoedt dat meervoudige onverzadigde lange-keten vetzuren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van het verschil.

Deze vetzuren zijn namelijk wel aanwezig in moedermelk en niet in gangbare flesvoeding.
Er zijn aanwijzingen dat deze vetzuren van essentieel belang zijn bij de ontwikkeling van de hersenen.

De neurologische afwijkingen bestaan bijvoorbeeld uit een verlaagde spierspanning, lichte coördinatiestoornissen en enige onhandigheid in de fijne motoriek. Hoewel deze afwijkingen niet direct tot grote problemen leiden, kunnen ze wel het dagelijks leven beïnvloeden.

Dit toont wederom aan dat wat de natuur ons in zijn natuurlijkste vorm aanbied, altijd het beste is voor de mens. Ouders dienen daarom bewust te zijn, dat hun beslissingen op dat gebied, de totale gezondheid van hun kind een groot gedeelte van hun leven zal beïnvloeden.

Geplaatst in Baby en zwangerschap, Gezondheid.