Heeft overgewicht met erfelijkheid te maken?

Overgewicht en erfelijkheidDit kan inderdaad een belangrijke rol spelen.
Maar om dit zeker te weten moet er eerst een onderzoek naar de genen gedaan worden.

Als er meerdere personen binnen een familie met overgewicht te kampen heen, dan wordt er al snel geconcludeerd dat dit erfelijk is. Maar bedenk het eens het volgende: Bepaalde voedingsgewoonten zijn terug te vinden in bepaalde families.

Nog niet zo lang geleden ging een meisje vaak naar de huishoudschool. Daar leerde zij alles wat met het huishouden en het onderhouden van een gezin te maken had. Ook werd zij door haar moeder klaar gestoomd om voor haar gezin te zorgen.

Als haar moeder verkeerde gewoontes had aangeleerd van haar moeder, dan kopieerde zij dat weer naar haar dochter. De volgende generatie nam dit dus weer over. Waren er verkeerde gewoonten, dan zag je bepaalde ziektebeelden in een familie voorkomen. Vaak werd er dan onterecht geconcludeerd dat het erfelijk was. Dit gold natuurlijk ook voor overgewicht.

Lijden beide ouders aan overgewicht, dan is de kans dat het kind ook overgewicht heeft zelfs 70%. Of dit erfelijk is of het gevolg van het kopieereffect, dat kan alleen aangetoond worden door genetisch onderzoek. Is het erfelijk dan wil het niet automatisch betekenen dat ook de volgende generatie te krijgen krijgt met overgewicht. Want verandering van voeding en lichamelijke activiteit kunnen hier toch een belangrijke rol in spelen. Wanneer iemand bijvoorbeeld lichamelijk actief is, loopt hij minder risico in gewicht toe te nemen en blijft de vetverdeling gunstiger.

Laat erfelijkheidsfactoren je niet te snel aanpraten en als dit toch het geval is, dan heb je het toch nog zelf in de hand, al zou het wat meer moeite kosten. Eet gezond en wees lichamelijk actief!

De informatie die je vind op deGezondheidstrainer zal je daarbij helpen. Blijf daarom op de hoogte en schrijf je in op de Nieuwsbrief

Geplaatst in Afvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *