Hoge bloeddruk en voeding

Hoge bloeddruk en voedingBepaalde voedingsgewoonten en onze levensstijl, kunnen veel invloed hebben op de bloeddruk. In dit artikel vertel ik daar wat meer over.

Er zijn voedingsmiddelen die bloeddruk verhogend werken, namelijk:
- Zout
- Drop
- Alcohol
- Koffie
- Overmatig (dierlijk)eiwitgebruik

Over dit laatste is er een interessant onderzoek geweest:
Artsen en therapeuten die werken binnen de natuurgeneeswijzen wijzen op een overdaad aan dierlijke eiwitten, zoals die voorkomen in vlees, eieren, melk (zuivel in zijn algemeenheid) en kaas. In dit verband is er een onderzoek geweest onder Mormonen (Officieel: Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen) en Zevendedagsadventisten. Van beide groepen is bekend dat ze niet roken en ook geen alcohol drinken. Ze zijn zeer matig met het consumeren van vlees. De Zevendedagsadventisten eten bovendien geen paarden- en varkensvlees en hun voedingsgewoonten zijn gebaseerd op groenten. Aangetoond is dat zij 10 jaar langer leven dan de gemiddelde Amerikaan. Het onderzoek toonde aan dat ze beduidend een lagere bloeddruk hebben, dan degene die wel overmatig dierlijk eiwit consumeren.

Natuurlijk is voeding niet de enige factor die zorgt voor een hogere bloeddruk, namelijk ook:
- Pilgebruik
- Weinig lichaamsbeweging
- Overgewicht
- Stress
- maar ook; erfelijkheid, suikerziekte en natuurlijke afwijkingen, zoals hart-, nieren of hormonale aandoeningen.

TIPS:
- Afvallen; elke kilo die eraf gaat, verlaagt direct de bloeddruk.
- Beperk zoutgebruik; het lichaam zal minder vocht vasthouden en daardoor kan de bloeddruk dalen. Gebruik meer kruiden en specerijen.
- Eet kaliumrijk; de voeding van veel mensen bevat teveel natrium (uit keukenzout) en te weinig kalium (komt veel voor in groenten en fruit).
- Wees matig met drop, koffie en alcohol.
- Vermijd eiwitovervoeding; gebruik bij voorkeur, plantaardige producten en met mate sojaproducten. Ook één maal of tweemaal per week vette vis doet wonderen.
- Gebruik zilvervliesrijst; in landen waar ongepelde rijst een belangrijke plaats inneemt op het menu, komt veel minder hoge bloeddruk voor dan in de westerse wereld.
- Gebruik meer boekweit; het gebruik van boekweitgerechten heeft een verjongend effect op de bloedvaten, vooral op de slagaders.
- Gebruik meer vitamine E (rijkelijk in tarwekiemolie). Uit een Amerikaans onderzoek, waarbij meer dan 125.000 mensen waren betrokken, bleek dat mensen met een lage vitamine E inname een veel grotere kans op hart- en vaatziekten hadden, dan personen met een hoge inname van vitamine E

Probeer deze adviezen te combineren met een gezonde levenswijze en voldoende rust en ontspanning. Zorg ook voor voldoende lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Kies een vorm van bewegen die je leuk vindt en doe dit minimaal driemaal per week ongeveer een half uur. En: Stop met roken!

Geplaatst in Aandoeningen, Gezondheid.