Glaucoom, een sluipend gevaar

Bij Glaucoom gaat het om een ziekelijk verhoogde druk van het oog en werd vroeger ‘groene staar’ genoemd. Veel personen die met deze aandoening te maken hebben, weten het zelf niet. Zo berichte een krant in Canada dat ongeveer 200.000 Canadezen Glaucoom hebben, maar dat de helft daarvan het zelf niet weet.

In Nederland kunnen we bij de opticien de oogboldruk laten meten. Deze geeft een klein luchtstootje op het oog, waardoor de oogdruk gemeten kan worden. Deze meting is volledig pijnloos en wordt vaak als gratis service verleend.

Glaucoom is één van de voornaamste oorzaken van blindheid, doordat zenuwcellen achter in het oog langzaam afsterven. Het gevolg is een geleidelijke beperking van het perifere gezichtveld, terwijl het centrale gezichtsveld gespaard blijft tot de laatste stadia van de ziekte.

Daarom laten velen zich niet aan deze aandoening behandelen, omdat zij geen pijn voelen en nog steeds kunnen rijden, kunnen lezen
en de meeste karweitjes kunnen verrichten.

Volgens het Canadese Instituut voor Glaucoom lopen ouderen, mensen bij wie Glaucoom in de familie voorkomt, zwarte mensen boven de veertig en mensen met een hoge inwendige oogdruk, het meeste risico.

“Als wij mensen met een verhoogd risico zover kunnen krijgen dat zij zich laten onderzoeken, is de strijd al half gewonnen”, zei het hoofd van de Glaucoomafdeling van het St. Michael’s Hospital in Toronto, “Het punt is dat vroege ontdekking en behandeling het gezichtsvermogen kunnen redden”.

Als je een beperking van het gezichtsveld opmerkt, maar verder nog geen klachten heeft, ga dan onverwijld naar een specialist of op zijn minst naar een opticien. Wellicht dat verdere afbraak van het gezichtsvermogen voorkomen kan worden.

Loop geen risico’s door het sluipende gevaar van Glaucoom.

 

 

Geplaatst in Aandoeningen, Gezondheid.