Amandelontsteking

Eerst wat uitleg over onze amandelen.

Een mens heeft drie amandelen:
-    De linker en de rechter keelamandel (tonsillen)
-    De neusamandel

De tonsillen zijn organen die opgebouwd zijn uit lymfweefsel. Via de lymfvaten in het halsgebied staan de tonsillen met elkaar in verbinding. Het is een belangrijk onderdeel in ons afweermechanisme. Ze zorgen er voor dat indringers, zoals virussen en bacterien en schimmels de mond- en neusholte binnendringen. Zo worden (ernstige) ziektes voorkomen.

Wikipedia zegt hierover:
"Dit wordt bevestigd door het feit dat bij mensen bij wie de keelamandelen verwijderd zijn, bepaalde ziektes veel vaker voorkomen dan bij mensen die hun keelamandelen nog wel hebben. Zo blijkt bijvoorbeeld uit Zweeds onderzoek dat bij mensen bij wie de keelamandelen verwijderd zijn ruim 40% meer kans hebben op een hartaanval, uit Taiwanees onderzoek een ruim 40% grotere kans op kanker, uit Spaans onderzoek een drie keer zo hoge kans op een blindedarmontsteking, uit Deens onderzoek een verhoogde kans op verschillende infectieziektes, allergieën en luchtwegaandoeningen en uit Zweeds onderzoek een verhoogde kans op verschillende auto-immuunziekten".

Alhoewel de tonsillen in feite een uitgekiend alarmeringssysteem is tegen binnendringende ziekteverwekkers, kan het ook zelf slachtoffer worden van een chronische infectie. Bij een chronische tonsillitis (amandel ontsteking) worden de amandelen vaak gedeeltelijk weggenomen en zeer sporadisch helemaal verwijderd.

Natuurgeneeskundige behandeling.

(klassieke) homeopathie.
Bedenk dat in veel gevallen het niet makkelijk is om de tonsillen weer te doen slinken.
Bij een homeopathische behandeling kan het even zoeken zijn voordat het juiste middel gevonden is.

Toch behoort de amandelontsteking bij bepaalde typen kinderen. Maar ook het leef- en voedingspatroon van het kind is heel belangrijk en moet in het behandelingsproces een belangrijke plaats krijgen. Onvolwaardige voeding zorgt immers voor een slechte lichaamsconditie en het is juist die slechte conditie die in veel gevallen de oorzaak vormen voor de amandel aandoening.

Ook kan er al een duidelijke aanleg zijn, want de meeste patiëntjes hebben snel last van hun lymfesysteem (lymfatische diathese), bijvoorbeeld omdat hun lymfklieren heel snel zwellen. In dat geval kan ik Lymphomyosot van de firma Heel aanbevelen. Een fantastisch middel dat ik in de praktijk veelvuldig en met veel succes heb ingezet.

Zoals gezegd kunnen we amandel aandoeningen in veel gevallen uitstekend behandelen. Een (klassiek) homeopaat heeft een groot aantal middelen ter beschikking, die ieder weer hun eigen ziektebeeld te zien geven.

Enkele voorbeelden met een verkorte beschrijving:

Ailanthus D4
Het kind is bijzonder ziek, terwijl de slijmvliezen, vooral rond de amandelen er blauwrood en bijzonder vies eruit zien. Er is een tendens tot de vorming van zweren aan de amandelen en in de keelholte. Het gezicht is bleek tot blauwachtig gekleurd, maar koel van temperatuur. Eerst is het kind onrustig en opgewonden, maar gaandeweg ontwikkeld zich een toestand van uitputting en verdoofdheid.

Apis mellefica D12-D30
Dit middel wordt ingezet wanneer de tonsillen erg zwellen door vochtophoping. We spreken dan van een oedeemachtige angina. Niet alleen de amandelen zijn gezwollen, ook de huig hangt er als een rood en gezwollen waterzakje erbij. De tong is felrood gekleurd en er is een beklemd gevoel in de borst. De pijn is stekend, als bij de steek van een bij.

Ook Guajacom resina D4, samen met Lachesis D6 is uitstekend om een amandelontsteking snel te laten verdwijnen.

Er  zijn nog vele andere middelen, maar zoals aangegeven is dit maatwerk die door een homeopaat uitgevoerd moet worden. Je zou ook kunnen kiezen uit een complexmiddel (meerdere werkende bestanddelen bij elkaar) van bijvoorbeeld Steigerwald of VSM. Bijvoorbeeld een G&W winkel zou hierover kunnen informeren.

Fytotherapie
Binnen de planten geneeskunde zijn er ook meerdere mogelijkheden. Ook hierin kan een G&W winkel informeren.

Wanneer een amandel ontsteking begint kan er het beste begonnen worden met een kompres van Salvia officinalis (Salieblad). Neem twee volle eetlepels salieblad overgoten met een halve liter heet water en laat dit 30 seconden trekken (= infuus). Nadat de thee gezeefd is doordrenk je een schone linnen doek, die om de hals gelegd wordt. Over dit kompres komt een droge doek of sjaal. Het kompres moet elk paar uur ververst worden.

Als gorgelmiddel kan ingezet worden:
Bovenstaand infuus van Salvia officinalis, Althaea officinalis, Asperula odoratta en Ficus carica.

Algemene Natuurgeneeskundige richtlijnen.
 Laat drie maal daags gorgelen met Salie thee, zoals hierboven beschreven. Naast de omslag met Salie, kan er ook afgewisseld worden met omslagen met heilzame leemaarde voor uitwendig gebruik (Luvos).

In de eerste plaats moeten de amandelen ontsmet worden. Neem een penseeltje en doop deze in geconcentreerde Molkosan (A. Vogel) en bestrijk de amandelen. Molkosan vernietigt de ziekteverwekkers op het oppervlak van de amandelen en ten dele ook in de huidplooien. Dit middel werkt zo desinfecterend, dat het 't sterkste desinfectie middel vele malen overtreft, zonder dat het ook maar één nadelige eigenschap bezit. Bovendien bevordert het een sterke doorbloeding. Het bloed wordt naar de oppervlakten gezogen, welke door de krachtige werking van Molkosan grondig wordt gereinigd.

Laat meerdere malen per dag Solidago (Guldenroede) thee drinken, afwisselend met de Salie thee. Gorgelen kan ook afgewisseld worden met Kamille thee. Ook bijzonder krachtig zijn omslagen met geraspte Mierikswortel met kwark!!!

Om de weerstand te verhogen beveel ik Echinafirce van A. Vogel aan. Drie maal daags 20 druppels. Het bouwt niet alleen de weerstand op, maar is ook een natuurlijk antibioticum dat beter werkt dan allopatische antibiotica.  Het werkt namelijk niet alleen tegen bacteriën, maar ook tegen virussen en schimmels, net als Gember en Mierikswortel.

Voeding en drinken.
Gebruik voornamelijk vegetarische basisvoeding. Begin 's morgens met Bircher Benner Muesli met havermelk en gebruik dit ook voor het avondeten. Als drinken gebruik je zoveel mogelijk bronwater, bovengenoemde kruidentheeën en biologische vruchtensappen, zoals druiven- en appelsap. Ook verdunde Molkosan met water en een beetje honing doet wonderen. Laat veel verse groente en fruit eten, maar echter niet tegelijkertijd of vlak achter elkaar vanwege de dan ontstane gistingsprocessen in de darmen. Verbeter daarnaast de weerstand door salades met een beetje geraspte mierikswortel, waterkers, tuinkers en Oost-Indische kers.

Je kan ook zelf een kruidenthee samenstellen met Salie, Jeneverbes, Guldenroede en Peterselie, desnoods gezoet met honing.

Geen zuivel producten.
In ons normale leven zouden we zuivelproducten  al moeten vermijden, maar nu is dat al helemaal uit den boze. Ze houden het slijm in de keelholte vast.

Deze adviezen zijn het uitproberen waard, voordat wordt besloten om tot verwijdering over te gaan. Raadpleeg desnoods een Natuurgeneeskundig therapeut of homeopaat.

Geplaatst in Aandoeningen, Gezondheid.