Acht tips bij reuma

Over reuma kunnen we vele boeken schrijven. Dit omdat reuma een verzamelnaam is voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan de spieren en gewrichten. Vaak wordt gedacht dat reuma een ouderdomsziekte is, maar het tegendeel is waar. Tweederde van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Meer dan twee miljoen mensen in Nederland hebben een reumatische aandoening. Op de Gezondheidstrainer zijn meerdere artikelen die uitleg geven over de verschillende vormen van reuma. Maar nu beperken we ons tot algemene tips voor reuma:

  1. Belangrijk bij de behandeling van veel reumatische aandoeningen is het begin stadium van de ziekte. Hoe eerder de behandeling kan starten, hoe groter de kans dat de schade beperkt blijft. Ga daarom bijtijds naar een arts bij langdurige rugpijn of bij pijnlijke gewrichten.
  2. Voor bijna alle gevallen van reuma geldt dat veel bewegen heel belangrijk is. Beweging zal er namelijk voor zorgen dat de gewrichten, banden en spieren soepel blijven. Bovendien verhoogt het de conditie en verstevigd het de spieren.
  3. Bij niet ontstoken gewrichten wordt warmte meestal als prettig ervaren. Dit kan door een warm bad of met compressen. Ook een sauna bezoek zal als weldadig worden ervaren. Is er sprake van ontstoken gewrichten (het gewricht is dan rood en voelt warm aan), dan zal veelal koude compressen voor verlichting zorgen.
  4. Zorg voor voldoende nachtrust.
  5. Vermijd zoveel mogelijk alcohol, vlees en zuivel. Dit ook vanwege de verzurende werking.
  6. Zorg voor goede passende kleding en schoeisel.
  7. Let goed op je lichaamshouding. Bezoek eventueel een cesar- of Mensendieck therapeut.
  8. Leef zoveel mogelijk alkalisch. Meer informatie daarover vind je op de Gezondheidstrainer.
Geplaatst in Aandoeningen.

Eén reactie

  1. De moeder van mijn vriendin kreeg op tamelijk jonge leeftijd reuma-gerelateerde klachten aan haar gewrichten. Aangezien ze ook last kreeg van haar suiker, heeft ze haar eetgewoonten radicaal omgegooid en is volledig op vegan overgestapt. Tegen beide aandoeningen heeft dit geholpen. Ze beweegt nu ook veel makkelijker en heeft geen pijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *