Positief denken bevordert positieve resultaten bij kankertherapie.

Een oude Chinese spreuk zegt: ‘Boosheid en verbittering versnellen de ouderdom, maar wie lacht en vriendelijk is, blijft jong’.

Of zoals het boek met Goddelijke wijsheid zegt in Spreuken 14:30: ‘Een kalm hart geeft je lichaam leven, maar jaloezie vreet aan je botten’.

Een kalm hart komt voor door een positieve geest die op de toekomst is gebaseerd, maar jaloeziekomt voort uit negatieve gedachten. Een wijze raad, die al meer dan 2500 jaar oud is, maar nog steeds actueel is.

Zo blijkt ook een optimistische kijk op het leven de beste kankerpreventie te zijn. Vergeet daarom niet te lachen!

Lachen geeft namelijk een totale ontspanning. Het gevolg is dat we beter opgewassen zijn tegen hetgeen er op ons afkomt. ‘Denk niet steeds aan kanker, maar denk positief over de toekomst’.  Dit is de kern van dr. Jinro Itami van het Shibata Hospital in Kurashiki. Dit was één van de concepten van het Psycho-Educatieve Programma van de ‘Meaningful Life Therapie Association (MLT), waarvan dr. Itami de oprichter was.

Bij maatregelen tegen kanker speelt de psychische factor namelijk een grote rol. Een depressie maakt kanker alleen maar erger. Het omgekeerde is ook waar. Optimisme en enthousiasme versterken de eerste verdedigingslinie van het lichaam. De zelfgenezingskrachten worden extra geactiveerd door het aantal NK-cellen (Natural Killercellen) te vermeerderen. Deze NK-cellen zullen de kankercellen te lijf gaan.

Glimlachen alleen al vergroot de afweerkrachten. Stress heeft een tegengesteld effect; er wordt dan namelijk cortisol gevormd, waardoor de NK-cellen gedood worden.

Ondanks de diagnose, die alleen al veel stress zal veroorzaken, zal er toch gewerkt moeten worden aan ontstressen. Op deze manier zullen de NK-cellen beter hun werk kunnen doen tegen de kankercellen.

Ontdek wat voor uitwerking lachen kan hebben in mijn artikel ‘Lach en leef langer’.

Heb je met ziekte te maken of wil je graag iemand helpen met een ziekte, dan kan ik het artikel ‘Hoe je omgaat met een acuut gezondheidsprobleem’ aanbevelen.

Geplaatst in Aandoeningen, Gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *