Cellulitis. Dure crème of goede voeding?

Cellulitis wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd en is het resultaat van vet- en vochtophoping in het onderhuids bindweefsel. Op het huidoppervlak zijn de bekende bobbeltjes en putjes zichtbaar. Het komt vooral voor op billen, heupen en dijen. Vaak ontstaat cellulitis in de pubertijd, tijdens de zwangerschap of in de menopauze. Dit laat gelijk zien dat het een complex proces is waarbij de vrouwelijke hormonen een grote rol spelen. Andere oorzaken kunnen zijn, overgewicht, pilgebruik, individuele aanleg, slechte voeding en een gebrek aan beweging. Vooral de combinatie van het vetmesten van de cellen en een gelijktijdig tekort aan beweging vergroot de kans op cellulitis. De vetcellen zwellen op en verdringen het bindweefsel, waarna deze verslapt en de oneffenheden op de huid veroorzaakt.

Het aanbod aan cellulitis crèmes is gigantisch, maar kunnen we erop vertrouwen? Bedenk dat de fabrikanten van deze dure crèmes de effectiviteit niet hoeven aan te tonen. Er wordt geclaimd dat zulke crèmes de vetcellen onder de huid zouden afbreken. Het is mogelijk dat deze crèmes stoffen bevatten die de bloedcirculatie ter plaatse stimuleren, waardoor de huid iets strakker wordt en er zo mooier uitziet. Maar de hoeveelheid vet zal hetzelfde blijven en de nieuwe ‘strakheid’ van de huid zal van korte duur zijn en weer verdwijnen wanneer de crème niet meer gebruikt wordt.

Wat kunnen we met voeding doen?
Groen, gele en rode groenten bevatten veel vitamine C, dat voor een stevig bindweefsel zal zorgen. Andere anticellulitisbronnen zijn kiwi, spruiten, paprika en rode en zwarte bessen. Daarnaast veel bewegen! Fietsen, wandelen, zwemmen, het maakt niet uit, maar beweeg.

Weleda Citrus Body Olie
En vooral veel drinken. Het drinken van veel zuiver water zal zorgen dat de cellen zich kunnen vullen met dit onmisbare vocht en zal de elasticiteit van het bindweefsel vergroten.

TIP: Een zachte massage van het bindweefsel, met bijvoorbeeld Arnica massageolie, Citrus Bodyolie of andere oliën van Weleda , zal de werking van de huid verstevigende antioxidanten ondersteunen.

Geplaatst in Beauty.